back to top

Mirjana Turkalj

Izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med.
Zamjenica ravnatelja
Dječja bolnica Srebrnjak
Zagreb, Hrvatska

31/08/2017 15:12

Izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med, rođena 1963. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1987. godine. Doktorirala 1998. godine, od 2002 je specijalist pedijatar te od 2005. subspecijalist iz alergologije i kliničke imunologije, od 2014. je docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. U znanstveno nastavno zvanje znanstvenog savjetnika izabrana je 2015. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zvanje izvanrednog profesora stekla je 2017. na Hrvatskom Katoličkom fakultetu.

Zaposlena je u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu, kao pedijatar subspecijalist. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za kliničku alergologiju djece, voditelj je GA2LEN, europskog centra izvrsnosti za astmu i alergije djece. Voditelj je nastave na integriranom studiju medicine na engleskom jeziku iz predmeta: “Basics of Pediatric Allergy” na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavač je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu iz kolegija “Imunologija za nutricioniste”, predavač na studiju sestrinstva iz kolegija “Pedijatrija” na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, predavač je na Hrvatskom Katoličkom fakultetu za sestrinstvo iz predmeta “Pedijatrije”. Predavač je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu iz predmeta „Patomehanizmi i dijagnostika alergijskih bolesti”.

Predavač je na mnogim tečajevima organiziranim za liječnike i medicinske sestre.

Voditelj je 2 FP7 Europska projekta. Usavršavala se na University Clinic (LHK), Graz, Austria, prof. M. Varga, 2000., zatim u Children’s Hospital, Cincinnati, USA, prof. M. Rothenberg, 2001. i u Odese, Danska; Allergy center, prof. J. Brindslev-Jensen, 2008.

Članica je EAACI (European Academy of Allergology and Clinical Immunology), ERS (European Respiratory Society), Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju, Hrvatskog društva pedijatara. Hrvatsko društvo za pedijatrijsku pulmologiju, Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Hrvatsko društvo sportske medicine.

Napisala je preko 140 radova, od kojih su 26 rada indeksirana u CC časopisima. Aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim kongresima, gdje je napisala i prezentirala više od 100 sažetaka.

Preporučite nas: