back to top

Babezioza Babesiosis

Babezioza je parazitarna bolest koju uzrokuju intraeritrocitni (nalaze se u crvenim krvnim stanicama) paraziti roda Babesia koji uništavajući crvena krvna zrnca u kojima su se nastanili dovode do pojave anemije.
Uzročnik se najčešće prenosi krpeljima šikare koji postaju inficirani kada se hrane krvlju zaraženih životinja, kako domaćih tako i divljih, uključujući glodavce koji predstavljaju glavni rezervoar za parazite. Bolest je sezonskog karaktera, a ovisi o biologiji i dinamici krpelja. Najčešće se pojavljuje u proljeće i rano ljeto,te za kišne i tople jeseni.
Krpelji šikare predstavljaju najvažniju skupinu krpelja  koja prenosi babeziozu. Njihova aktivnost je uvjetovana vanjskom temperaturom i vlagom zraka. Ova skupina krpelja najčešće obitava u šikarama, grmlju ili visokoj travi. Ljetne suše djeluju negativno na aktivnost krpelja dok vlažna i topla jesen potiče na veću aktivnost.
Ulazak parazita u organizam se događa tijekom sisanja krvi kada krpelj, putem sline iz slinskih žlijezda, unosi parazite u krv, a oni zatim ulaze u eritrocite u kojima se razmnožavaju. Kada se paraziti razmnože do određene granice dolazi do razaranja stanice što za posljedicu ima smanjenje broja crvenih krvnih stanica u krvi, a to posljedično dovodi do pojave anemije.
Iako većina infekcija najčešće prolazi bez izraženijih simptoma, kod pojedinih se osoba mogu razviti i izraženiji simptomi poput onih nalik gripi poput groznice, boli u mišićima, mučnine, drhtanja ili žutice. Simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. U težih slučajeva može doći do vrlo niskog krvnog tlaka, oštećenja bubrega ili pluća što može rezultirati i smrtnim ishodom koja je najčešća u ljudi koji imaju odstranjenu slezenu.
Iako babeziozu mogu dobiti svi u pojedinih osoba postoji povećan rizik za nastanak opasnijih oblika bolesti. Među takve ljude se ubrajaju starije osobe, osobe s oslabljenim obrambenim sustavom te osobe kojima je odstranjena slezena.
Humana se babezioza liječi antibioticima, a vakcina za sada nije dostupna.
Kontrola krpelja je vrlo važna, ne samo u prevenciji babezioze, nego i u preveniranju ostalih bolesti koje se šire pomoću krpelja.
Kako bi se zaštitili od krpelja tijekom aktivnosti na otvorenom valjalo bi nositi duge rukave i duge nogavice, koristiti insekticide ili repelente (oprezno postupati kada se primjenjuju na djeci). Nakon boravka u prirodi treba se pregledati kako bi provjerili da li imamo krpelje na sebi. Ukoliko pronađemo krpelje potrebno ih je što prije odstraniti zbog toga što rano vrijeme odstranjivanja uvelike smanjuje rizik infekcije.

babezioza