back to top

Expo 2015.: Uloga istraživanja u dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane

30/04/2015 13:56

Tema 99. po redu međunarodne izložbe Expo, koja se ove godine se održava u Milanu, Italija, je „Prehrana planeta, energija života“. U periodu od 1. svibnja do 31. listopada, više od 140 zemalja sudionica će pokazati najbolje od svoje tehnologije, koje nude konkretan odgovor na temeljno pitanje: možemo li osigurati dovoljno zdrave i sigurne hrane za sve, ali uz brigu o Planeti i njezinoj ravnoteži, odnosno okolišnoj i socioekonomskoj održivosti?

Kao svoj doprinos, EU Znanstveni koordinacijski odbor za Expo 2015., osnovan od strane Europske komisije i parlamenta, izradio je dokument za raspravu pod nazivom Uloga istraživanja u dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane u svijetu.

Europska istraživanja imaju ključnu ulogu u razvoju potencijala poljoprivrede i u omogućavanju zemalja u razvoju da izbjegnu siromaštvo. Ovaj dokument daje pregled istraživanja usmjerenih na dio gdje EU može najviše doprinijeti proizvodnji, dostupnosti i konzumaciji hrane. Također, naglašava potrebu za razvojem upravljačkih struktura koje će omogućiti razmjenu najbolje prakse i olakšati prijenos znanja i inovacija.

U dokumentu se koristi izraz „dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane“ (food and nutrition security) jer je problematika daleko složenija od osiguravanja dostupnosti kalorija. EU je već pokazala odlučnost u borbi protiv pothranjenosti, međutim, postoji politička i moralna odgovornost da se uđe dublje u ovu problematiku, a to može uključivati poticanje pravilnih obrazaca prehrane radi sprječavanja bolesti povezanih s prekomjernim unosom kalorija i niskom razinom tjelesne aktivnosti.

Dokument ne daje preporuke za politike nego cilja na poticanje rasprave između dionika i šire javnosti te će u konačnici doprinijeti ostavštini Expo-a 2015.

Više o Expo-u 2015. možete saznati na: http://www.expo2015.org

Preporučite nas: