back to top

snaga-hrv-hrane

Snaga hrvatske hrane: održan okrugli stol „Pekarski proizvodi i tjestenine“

21/03/2014 11:42

U organizaciji Poslovnog dnevnika, 19. ožujka u Zagrebu, u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane održan je okrugli stol „Pekarski proizvodi i tjestenine”.

Panelisti su bili Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta, Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, Zoran Šimunić, predsjednik Grupacije proizvođača tjestenine HGK i direktor trvrtke Naše klasje d.o.o., Ruža Grgurev, upraviteljica pekarsko-slastičarske obrtničke zadruge Pesla, Zoran Štefulj, član uprave Čakovečkih mlinova, Ivan Parać, direktor Pan-peka d.o.o. te Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

Na okruglom stolu se raspravljalo o mogućnostima unapređenja proizvodnje pekarskih proizvoda i tjestenine uvođenjem novih tehnologija, potencijalima razvoja i izvoza ovih proizvoda, poslovanju i širenju malih pekara povezivanjem u klastere s ciljem konkurentnosti na tržištu te ponudi autohtonih hrvatskih proizvoda kao dodane vrijednost turizmu.

Andrea Gross-Bošković posebno je upozorila na problem prekomjernog unosa soli. „Preporučeni dnevni unos soli po osobi je 5-6 grama soli, dok Hrvati troše i 13 grama, a Hrvatice 11, pri čemu veliku količinu dobivaju iz kruha i peciva. Još nema pravilnika koji regulira količinu soli u prehrambenim proizvodima.” istaknula je te dodala kako su istraživanja pokazala da redukcija unosa soli na 6 grama dnevno za posljedicu ima 24% smanjenje učestalosti smrti od moždanog udara i 20% smanjenje pojave srčanog udara.”

HAH sudjeluje kao stručni partner na projektu Snaga hrvatske hrane koji zamišljen je kao niz od 5 okruglih stolova i 1 dvodnevne konferencije, s ciljem promicanja proizvodnje hrvatske autohtone hrane, ali i osvještavanja svih problema i izazova usko vezanih uz proizvodnju i daljnji plasman proizvoda.

Preporučite nas: