back to top

konjsko-meso-EK

Rezultati testiranja na prisutnost konjskog mesa u Europskoj Uniji (EU) pokazuju poboljšanje

30/07/2014 12:34

Drugi val koordiniranog testiranja koje se provodi na području EU na proizvodima od govedine na prisutnost DNK iz mesa konja donio je pozitivne rezultate u smislu značajnog poboljšanju situacije u odnosu na 2013. godinu. U koordiniranoj akciji testiranja bile su obuhvaćene sve EU zemlje članice (28) te Norveška, Island i Švicarska. Za svaku je zemlju dana preporuka o broju uzoraka na kojima se treba provesti testiranje, a on se kretao od 10 do 150. Tako je npr. broj uzoraka za Republiku Hrvatsku iznosio 50. Ukupno se očekivalo 2300 uzoraka, ali neke zemlje su se odlučile uzeti više od preporučenog broja tako da je ukupni broj uzoraka iznosio 2512. Niti jedna zemlja nije prijavila manji broj uzoraka od preporučenog broja uzoraka.

Na stranici Europske Komisije (EC) (http://ec.europa.eu/food/food/horsemeat/index_en.htm) objavljeni su rezultati testiranja proizvoda od mesa koji su obavljeni u skladu s Preporukom komisije od 27. ožujka 2014. o drugom koordiniranom programu kontrole s ciljem utvrđivanja učestalosti prijevara pri stavljanju na tržište određenih prehrambenih proizvoda (2014/180/EU) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014H0180&from=EN)

Iz izvještaja je vidljivo kako je od 2512 uzetih uzoraka, 16 uzoraka bilo pozitivno na prisutnost DNK iz konjskog mesa. Pozitivni uzorci pronađeni su u Bugarskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Latviji, Mađarskoj, Portugalu i Sloveniji.

EC zadovoljna je ovim rezultatima jer je udio pozitivnih uzoraka iznosio 0,61%, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na 2013. godinu kada je udio pozitivnih bio 4,6 %.

Preporučite nas: