back to top

obzor

Održana svečana konferencija povodom početka Obzora 2020.

17/02/2014 10:36

Svečana konferencija povodom početka novog Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. – 2020., Obzor 2020. održana je u Zagrebu, 10. veljače 2014., u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Poslovno-inovacijske agencije te Europske poduzetničke mreže. Cilj konferencije bio je osnažiti sudjelovanje Republike Hrvatske u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije, u smislu podizanja apsorpcijskoga kapaciteta na razinu prosjeka Europske unije, daljnje integriranje u Europski istraživački prostor, kako bi se uspostavio održiv i kvalitetan znanstveni sustav kao temelj društva zasnovanog na znanju te veća internacionalizacija hrvatskog znanstvenog prostora.

Tijekom konferencije uzvanicima su se uvodno obratili povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača mr. sc. Neven Mimica, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović te Shane Sutherland, izaslanik povjerenice Europske komisije za istraživanje, inovacije i znanost, gđe Màire Geoghegan-Quinn.

Na konferenciji su bila predstavljena pravila sudjelovanja u Obzoru 2020. te primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija Okvirnih programa EU, među koje se ubraja i projekt Total Diet Study Exposure u kojem je sudjelovala Hrvatska agencija za hranu.

Obzor 2020. financijski je instrument Europske unije za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu putem ulaganja u istraživanje i razvoj, u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta, a za što je za sedmogodišnje razdoblje osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče i uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura. Obzor 2020. usmjerava se na tri prioriteta: Izvrsna znanost, Industrijsko vodstvo te Društveni izazovi, za što su specifični natječaji za financijsku potporu već u tijeku, te su podijeljeni u 12 tematskih područja koja će se proširivati novima u razdoblju koje slijedi.

Više o konferenciji pročitajte na:

http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/svecana-konferencija-predstavljen-obzor2020

Preporučite nas: