back to top

WFD2013-skup

Održan međunarodni skup „Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane“

30/10/2013 9:45

U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 16. listopada u Osijeku, povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, održan je međunarodni skup „Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane”. Ovaj međunarodni skup održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede.

Na skupu je sudjelovalo oko 130 predstavnika nadležnih tijela, poljoprivrednih proizvođačkih organizacija, predstavnika industrije, organizacija potrošača, znanstvenika te ostalih dionika, s područja Hrvatske i regije.

U uvodnom dijelu programa, prisutne goste pozdravili su ravnateljica HAH-a, Andrea Gross-Bošković, Klara Szeker, predstavnica FAO-a, Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka, Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede Republike Hrvatske.

Sudionicima se video porukom obratio i predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ivo Josipović.

WFD2013-SzekerPrvo od šest plenarnih predavanja na temu Zdravi prehrambeni sustavi = zdravi ljudi održala je Klara Szeker, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju, sa sjedištem u Budimpešti.

 

 

 

WFD2013-ButijerSlijedilo je izlaganje Nancy Butijer, voditeljice Službe za gospodarsku multilateralu, gospodarska i socijalna pitanja pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Održivi razvoj i dostupnost sigurne hrane u kontekstu post-2015. razvojnog okvira Ujedinjenih naroda.

 

 

WFD2013-MusulinO stanju ekološke i integrirane poljoprivrede u RH govorila je Darija Musulin, voditeljica Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede.

 

 

 

WFD2013-Gross-BoskovicNakon pauze je Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, održala izlaganje o održivim prehrambenim sustavima kao modelu budućeg razvoja.

 

 

 

WFD2013-LoncaricZatim je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, govorio o održivim sustavima u praksi kroz predstavljanje projekta Agri-Conto-Cleen.

 

 

 

WFD2013-deZeeuwZadnje izlaganje u plenarnom dijelu Izgradnja fleksibilnih, urbanih prehrambenih sustava – novi koncepti i naučene lekcije u praksi održao je Henk de Zeeuw, viši stručni savjetnik RUAF-fundacije iz Nizozemske.

 

 

 

WFD2013-BulicU završnom dijelu skupa je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača regije iz Tuzle predstavila projekt „Europa za građane – prava potrošača u regiji jugoistočne Europe i europska praksa”.

 

 

 

WFD2013-Buzjak1Prema programu uslijedila su pitanja sudionika te rasprava koju je kao i sva izlaganja moderirala Vlatka Buzjak iz Hrvatske agencije za hranu.

 

 

 

WFD2013-raspravaTijekom rasprave, uz sudjelovanje predavača i sudionika skupa govorilo se o raširenosti i razvijenosti urbanih prehrambenih sustava, te o poticanju i spremnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača na prihvaćanje koncepata održive poljoprivredne proizvodnje.

Preporučite nas: