back to top

Logoi

Izvješće Europske unije (EU) o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i epidemijama bolesti koje se prenose hranom za 2015. godinu

29/12/2016 11:42

Europski znanstvenici navode povećani trend infekcije listeriozom od 2008. godine, no ističu kako je broj oboljelih ostao stabilan od 2014. do 2015. godine. Bolest je uglavnom prijavljena kod osoba starijih od 64 godine. U 2015. godini zabilježeno je oko 2 200 slučajeva oboljelih od listerioze, pri čemu je 270 osoba umrlo od posljedica bolesti, što je najviše prijavljenih smrtnih slučajeva u EU. Obolijevanje osoba starijih od 64 godine poraslo je s 56 % u 2008., na 64 % u 2015. godini.

„Zabrinjavajuće je da se nastavlja uzlazni trend u pojavi novih slučajeva listerioze u populaciji osoba starije životne dobi. ECDC u suradnji s državama članicama djeluje u poboljšanju nadzora pri pojavi bolesti koje se prenose hranom i vodom, počev od listerioze, jer pravovremenim otkrivanjem relevantnih epidemija i skupina oboljelih mogu preventivno djelovati na buduće slučajeve“ napominje Mike Catchpole, vodeći znanstvenik u ECDC-u. U nastavku dodaje: „U pitanju je prijetnja općem zdravlju populacije koja zahtijeva globalno rješenje“.

Dr. Marta Hugas, voditeljica EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i kontaminante napominje: „Listerije u rijetkim slučajevima prelaze zakonski propisane granice sigurnosti u hrani spremnoj za konzumaciju, koja predstavlja najčešći izvor zaraze za ljude. Međutim, bitno je da potrošači slijede upute proizvođača prilikom pohrane, kao i smjernice nacionalnih nadzornih tijela prilikom konzumacije hrane.“

Broj prijavljenih potvrđenih slučajeva pojave kampilobakterioze u 2015. godini iznosio je 229 213. Kampilobakterioza i dalje ostaje najčešće prijavljena bolest koja se prenosi hranom u EU, a trend porasta prisutan je od 2008. godine. Campylobacter spp. se najčešće može pronaći u pilićima i u pilećem mesu.

Broj zabilježenih slučajeva pojave salmoneloze, druge po redu najčešće prijavljivane bolesti uzrokovane hranom u EU, u laganom je porastu, od 92 007 slučajeva iz 2014. do 94 625 slučajeva u 2015. godini. Porast zabilježen u posljednje dvije godine, djelomično se može objasniti strožim sustavom nadzora i poboljšanom dijagnostikom u nekim zemljama. Međutim, dugoročni trend je i dalje u opadanju, nakon što je većina država članica ispunila ciljeve reduciranja pojave Salmonella spp. u populaciji peradi.

Broj potvrđenih epidemija koje se prenose hranom u 2015. godini iznosio je 4 362. Najčešći zabilježeni slučajevi bili su slučajevi salmoneloze kao posljedica konzumacije jaja. Međutim, od 2010. godine, broj zabilježenih slučajeva salmoneloza smanjio se za 41 %.

Znanstveno izvješće o zoonozama u cijelosti možete pročitati ovdje.

Preporučite nas: