back to top

EFSA-logo

EFSA poziva stručnjake da se pridruže znanstvenim odborima

11/04/2014 12:14

EFSA poziva znanstvenike da se pridruže njezinim timovima stručnjaka za procjenu rizika i svojim znanjem pridonesu europskom sustavu sigurnosti hrane. Prijave se očekuju od vrhunskih znanstvenika, stručnjaka iz područja: biljnog zdravstva, genetski modificiranih organizama, hrane za životinje, zdravlja i dobrobiti životinja, zaštite bilja, kontaminata u prehrambenom lancu, bioloških opasnosti te prehrane. Osim obnove članstva za osam znanstvenih odbora koji obuhvaćaju ova područja, EFSA također obnavlja članstvo svog Znanstvenog vijeća, koje je nadležno za temeljna pitanja kao što je usklađivanje pristupa procjene  rizika i novih metodologija.

Podnositelji prijava trebaju dokazati iskustvo na području znanstvene procjene rizika te stručnost u jednom ili više područja djelokruga rada EFSA-e. Odabrani kandidati bit će izabrani  na mandat od tri godine, koji počinje u srpnju 2015. Rok za prijavu je 18. lipnja 2014.

EFSA-ino Znanstveno vijeće i svaki od njezinih znanstvenih odbora sastavljeni su od po najviše 21 znanstvenika iz cijele Europe te obuhvaćaju širok spektar znanstvenih disciplina. Stručnjaci, koji dolaze sa sveučilišta, istraživačkih institucija i nacionalnih tijela za sigurnost hrane, EFSA-i donose pregršt znanstvenog znanja, kritičkog mišljenja i praktičnog iskustva u donošenju odluka, osiguravajući znanstvenu izvrsnost EFSA-ih savjeta. Savjeti  služe donositeljima odluka u Europskoj uniji, u svrhu zaštite zdravlja potrošača, životinja i bilja. Donose se u obliku znanstvenih mišljenja koja se objavljuju u EFSA-inom online časopisu EFSA Journal, dostupnom svima. EFSA Journal prihvatile su za indeksiranje vodeće bibliografske baze podataka kao što su CABI, SciFinder i ISI Web of Science.

EFSA-ini stručnjaci  dobrovoljno obavljaju taj zahtjevan posao i često moraju pružati složene znanstvene savjete u kratkom roku. Ponekad se čak mogu naći i pod povećalom javnosti zbog posebne prirode ili osjetljivosti pitanja za koje se traži njihova procjena.

Profesor Anthony Hardy, predsjednik Znanstvenog vijeća, istaknuo je: „Rad za EFSA-u težak je posao i treba biti takav, međutim nagrada koja se dobije za njega čini ga vrijednim truda i ja bih ga svakome preporučio. EFSA je za mene kamen temeljac procjene rizika u Europi u pogledu sigurnosti hrane, a njezine temeljne vrijednosti – znanstvena izvrsnost i transparentnost, su i moje osobne temeljne vrijednosti. Vrlo sam ponosan što sam dio sustava koji pomaže da hrana u Europi bude sigurnija.”

Profesor Joe Perry, predsjednik Odbora za genetski modificirane organizme, dodao je: „Postoji stvarna potreba za poslom koji EFSA obavlja. Procjena rizika važna je ne samo u znanstvenom već i u društvenom pogledu. To je jedan od razloga zašto sam se odlučio ovime baviti. I znanstvenici su potrošači – svi jedemo hranu – i mnogi od njih su roditelji, tako da je to prilika za davanje svog doprinosa, kao i  zgodna prilika za upoznavanje stručnjaka iz različitih zemalja te za davanje najboljeg od sebe u izazovnim područjima.”

Obrazac za prijavu i sve dodatne informacije o pozivu za iskaz interesa dostupne su na sljedećem linku:

http://www.efsa.europa.eu/en/scpanels/memberscall2011.htm

Kratak film koji objašnjava EFSA-in proces uspostave Znanstvenog vijeća  i znanstvenih odbora, možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pm1ACx48rH0

Preporučite nas: