back to top

efsa-logo

EFSA poziva stručnjake da se pridruže znanstvenim odborima

24/05/2016 12:57

Znanstvenik ste s iskustvom u kemijskoj procjeni rizika? Želite raditi na poboljšanju sigurnosti hrane u Europi?

Prijavite se kako bi se pridružili Znanstvenom odboru za prehrambene aditive i nutrijente dodane hrani (ANS) ili Znanstvenom odboru za materijale u dodiru s hranom, enzime, arome i pomoćne tvari u procesu proizvodnje (CEF) Europske agencije za sigurnost hrane.

Najuspješniji kandidati postat će članovi navedenih odbora od 1. srpnja 2017.

EFSA je u potrazi za znanstvenicima s iskustvom u kemijskoj procjeni rizika. Konkretno, Odbor ANS bavi se pitanjima sigurnosti uporabe: dodataka prehrani, izvora hranjivih tvari i ostalih sastojaka ciljano dodanih u hranu, poput biljaka i njihovih ekstrakata. Stručnjaci Odbora CEF specijalizirani su za procjenu prehrambenih enzima, aroma, kemijskih tvari korištenih u proizvodnji plastike ili drugih materijala u dodiru s hranom, kao i pomoćnih tvari u procesu proizvodnje.

Spomenuta dva odbora, većinom, provode evaluaciju na zahtjev industrije vezano za sastav hrane i njena pakiranja.

Juliane Kleiner, predsjednica EFSA-inog Odjela za znanstvenu procjenu reguliranih proizvoda, navodi: „Navedene dvije skupine stručnjaka odgovorne su za značajan dio rada EFSA-e u području reguliranih proizvoda te imaju zahtjevne zadatke“.

Središnja djelatnost Odbora ANS, u nadolazećim godinama, bit će reevaluacija prehrambenih aditiva, posebice emulgatora, stabilizatora, sredstava za geliranje i zaslađivača.“

Jedan od glavnih zadataka naših stručnjaka u Odboru CEF bit će procjena prehrambenih enzima, uključujući i enzime dobivene od genetski modificiranih mikroorganizama, s ciljem uspostavljanja jedinstvenog popisa koji će biti odobren od strane EU.“

Ovo je zahtjevan, vrlo zanimljiv i zahvalan posao.“

Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. lipnja 2016.

Obrazac za prijavu i sve dodatne informacije pročitajte u Pozivu za iskaz interesa.

Uloga znanstvenih odbora EFSA-e

Znanstveni odbori EFSA-e, sastoje se od 21 člana, a pružaju znanstvene savjete upraviteljima rizikom. Tako pružaju čvrsti temelj europskom zakonodavstvu i služe kao potpora upraviteljima rizikom kod donošenja odluka. Od članova se očekuje aktivno sudjelovanje na redovnim sastancima na kojima se usvajaju znanstvena mišljenja, izvješća i ostali dokumenti.

Više o tome pročitajte na službenim web stranicama EFSA-e.

Preporučite nas: