back to top

Savjeti za dojenčad i malu djecu

EFSA: Ostaci pesticida – novi savjeti za dojenčad i malu djecu

12/07/2018 15:06

EFSA je objavila preporuke s ciljem unaprijeđena zaštite male djece od potencijalnih rizika koji mogu nastati zbog ostataka pesticida u hrani. Prijedlozi su dio sveobuhvatne procjene sigurnosti ostataka pesticida u hrani namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci. U svrhu izrade procjene, stručnjaci EFSA-e vodili su se Smjernicama za procjenu rizika tvari prisutnih u hrani namijenjenoj dojenčadi ispod 16 tjedana starosti, koje je izradilo EFSA-ino Znanstveno vijeće 2017. godine, kao i literaturnim rezultatima o novim dokazima vezanim uz tjelesni razvoj dojenčadi i male djece.

EFSA preporučuje slijedeće:

    • preispitati najveće razine određenih vrsta ostataka pesticida koji se mogu naći u hrani namijenjenoj dojenčadi i maloj djeci, čime bi se osigurala visoka zaštita novorođenčadi mlađe od 16 tjedana čak i pri najvišim mogućim razinama izloženosti,
    • utvrditi posebne razine sigurnih unosa ostataka pesticida za dojenčad mlađu od 16 tjedana u skladu sa smjernicama EFSA-inog Znanstvenog vijeća.

Za dojenčad stariju od 16 tjedana, trenutni pristup utvrđivanja zdravstveno utemeljenih vrijednosti
smjernica i dalje se smatra prikladnim.

Gerrit Wolterink, voditelj radne skupine koja je izradila nacrt znanstvenog mišljenja, naveo je kako su napredak saznanja o razvoju djeteta i dostupnost EFSA-inih smjernica omogućile donošenje zaključka o višim razinama zaštite za određene pesticide kod dojenčadi ispod 16 tjedana. Također, dokazi pokazuju kako se sadašnje zaštitne mjere mogu nastaviti primjenjivati ​​za dojenčad stariju od 16 tjedana.

Cjelokupno Znanstveno mišljenje o pesticidima u hrani za dojenčad i malu djecu možete pronaći ovdje.

U Hrvatskoj, za procjenu rizika od pesticida na nacionalnoj razini te pružanje znanstvene i stručne potpore Ministarstvu poljoprivrede vezano za navedeno područje, nadležan je Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Preporučite nas: