back to top

EFSA: Nema rizika za zdravlje potrošača od izloženosti bisfenolu A

23/01/2015 8:16

Nakon sveobuhvatne ponovne evaluacije izloženosti bisfenolu A (BPA) i njegove toksičnosti, EFSA zaključuje kako BPA, pri trenutnim razinama izloženosti, ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača bilo koje dobne skupine (uključujući nerođenu djecu, novorođenčad i mladež). Izloženost preko hrane ili kombinacije različitih izvora (hrane, prašine, kozmetike i termo papira) je znatno ispod sigurnosne razine (toleriranog dnevnog unosa – TDI).

Odbor je odlučio ponovno evaluirati sigurnost BPA zbog objavljivanja velikog broja novih istraživanja posljednjih godina.” navodi dr. Trine Husøy, članica EFSA-inog znanstvenog odbora koji se bavi materijalima u kontaktu s hranom i predsjednica radne grupe za BPA.

Iako su novi podaci i usavršene metodologije naveli EFSA-ine stručnjake da znatno smanje sigurnosnu razinu BPA, sa 50 µg/kg tjelesne težine/dan na 4 µg/kg tjelesne težine/dan, najviše procjene izloženosti putem prehrane i kombinacije različitih izvora su tri do pet puta manje od nove TDI vrijednosti.

BPA je kemijski spoj koji se koristi u proizvodnji materijala u kontaktu s hranom, kao što su plastično posuđe i premazi za limenke (uglavnom zaštitne obloge). Još jedna široko rasprostranjena upotreba BPA je u termo papiru koji se koristi u blagajnama za izdavanje računa. Ostaci BPA mogu migrirati u hranu i pića, dok se BPA iz drugih izvora, uključujući termo papir, kozmetiku i prašinu, može apsorbirati kroz kožu i udisanjem.

Više informacija pročitajte na:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150121.htm 

Preporučite nas: