back to top

EFSA Focal Point

EFSA KONTAKT TOČKA: Desetljeće umrežavanja za sigurnost hrane u Europi

31/10/2018 11:28

Posljednjih 10 godina EFSA-ine kontakt točke djeluju kao “veleposlanici” u državama članicama EU, te su mreža prekogranične suradnje vezano za sigurnost hrane. Povodom obilježavanja ove prigode, izrađen je novi interaktivni vremenski okvir, koji naglašava ključna postignuća mreže.

Osnovana 2008. godine, mreža kontakt točaka obuhvaća članice iz svih 28 država članica EU, Islanda i Norveške, kao i promatrače iz Švicarske i predpristupnih zemalja. Ona promiče razmjenu informacija i umrežavanje, a također ima važnu ulogu u izgradnji kapaciteta za procjenu rizika u Europskoj uniji i povećanju vidljivosti i dosega znanstvenog rada koji provode EFSA i države članice.

Hrvatska agencija za hranu, kao nacionalna institucija za suradnju sa EFSA-om, aktivno je uključena u rad mreže kontakt točaka još od 2009. godine, kao zemlja predpristupnica, a ulaskom u Europsku uniju, postaje i punopravni član EFSA Focal Point mreže. Tijekom godina HAH aktivno sudjeluje u svim aktivnostima: razmjeni relevantnih informacija o mogućnosti suradnje na različitim projektima EFSA-e ili zemalja članica, sudjelovanja na različitim konferencijama, seminarima i edukacijama iz područja sigurnosti hrane, povećanju vidljivosti europskog i nacionalnog sustava sigurnosti hrane, mogućnosti prijave u EFSA-ina radna tijela, koordinaciji aktivnosti vezanih uz sudjelovanje nacionalnih predstavnika u EFSA-inim znanstvenim mrežama, popularizaciji Knowledge Junction baze znanja i informacija, i drugo.

Coralie Bultel iz nacionalne kontakt točke Francuske agencije za hranu, zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost na radu (ANSES) izjavila je: “U vrijeme kada je suradnja neophodnija više nego ikada, kontakt točke rade na tome da suradnju stave u praksu na europskoj razini – svakodnevno, i uvijek u konstruktivnoj atmosferi.

Gisle Solstad, koji predstavlja kontakt točku u norveškom Znanstvenom odboru za hranu i okoliš, dodao je: “Rad na mjestu predstavnika kontakt točke pruža mi pozitivnu priliku za višedimenzionalni i multikulturalni pristup strateškom radu i izgradnji kapaciteta, s ciljem povećanja sigurnosti hrane za potrošače diljem Europe“.

Više pročitajte na EFSA-inoj web stranici

Preporučite nas: