back to top

konj galop

EFSA i EMA – nizak rizik za potrošače od fenilbutazona u konjskom mesu

16/04/2013 8:13

U zajedničkoj procjeni rizika, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zaključuju kako je rizik za potrošače od ostataka protuupalnog lijeka fenilbutazona u konjetini – nizak. Razlog tome je mala vjerojatnost izloženosti fenilbutazonu pri konzumaciji konjetine i mala vjerojatnost njegovih toksičnih učinaka uopće.

Agencije su, također, potvrdile kako nije moguće postaviti dozvoljene sigurnosne granice za fenilbutazon u prehrambenim proizvodima životinjskog porijekla, stoga će njegova uporaba u prehrambenom lancu ostati zabranjena.

EFSA i EMA su donijele i niz preporuka kako dodatno smanjiti rizik od fenilbutazona u prehrambenom lancu, s naglaskom na mjere za jačanje sljedivosti. Agencije naglašavaju potrebu poboljšanja nadzora i izvješćivanja o prisutnosti ostataka veterinarskih lijekova u živim životinjama i prehrambenim proizvodima životinjskog porijekla na području EU.

Procjena rizika je izrađena na zahtjev Europske komisije, nakon pronalaska konjskog mesa u proizvodima koji su bili deklarirani kao proizvodi od goveđeg mesa i otkrića fenilbutazona u konjskim trupovima koji su nezakonito ušli u prehrambeni lanac.

Više informacija pogledajte na:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130415.htm

Preporučite nas: