back to top

Vijest naslovna

EFSA donijela znanstveno mišljenje o sigurnosti UV-tretiranog mlijeka kao nove hrane prema Uredbi (EZ) br. 258/97

15/01/2016 10:08

EFSA-in Odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergene donio je mišljenje o UV-tretiranom mlijeku kao novoj hrani u skladu s Uredbom (EZ) br. 258/97. Novom hranom smatra se kravlje mlijeko (punomasno, polumasno i obrano) koje je tretirano s ultra-ljubičastim (UV) zračenjem nakon pasterizacije s ciljem produženja roka trajanja. Ovaj tretman ima za posljedicu povećanje koncentracije vitamina D3 u mlijeku.

Odbor smatra kako na temelju podataka o sastavu, specifikacijama, testiranjima proizvodnih serija mlijeka te podataka o proizvodnom procesu nema potrebe za zabrinutost. Ovakav pristup odnosi se na cijelu populaciju s iznimkom djece starosti do godinu dana. Malo je vjerojatno očekivati da će se prijeći podnošljiva gornja granica unosa vitamina D3 koju je postavila EFSA za djecu od 1 do 10 godina (50 µg/day), adolescente i odrasle (100 µg/day) i u slučaju najgoreg scenarija, tj. da se konzumira isključivo UV-tretirano mlijeko koje sadrži gornju granicu vitamina D3 (punomasno: 0,5 – 3,2 µg/100 g; polumasno: 0,1 – 1,5 µg/100 g; obrano: u tragovima). Takvo mlijeko nema nutricionističkih nedostataka te nema bojazni niti za mikrobiološku kvalitetu. Rizik od alergijskih reakcija nije drugačiji od rizika kod konvencionalnog mlijeka.

Zaključeno je kako je UV-tretirano mlijeko, kao nova hrana, sigurno za konzumaciju u okviru specifikacija o koncentraciji D3 vitamina koje je odredio podnositelj zahtjeva.

Znanstveno mišljenje u cijelosti pročitajte ovdje.

Preporučite nas: