back to top

Spasimo hranu

Riječ organizatora

Darja Sokolić

Drage kolege i sudionici,

zadovoljstvo mi je i ove godine pozvati Vas na nacionalno obilježavanje Svjetskog dana hrane, koje će se održati 16. listopada 2018., u Osijeku, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane, već devetu godinu za redom, nastojimo istaknuti najvažnije teme kojima se bavi FAO: prije svega suzbijanje gladi, pothranjenosti i siromaštva, ali i brigu o sigurnosti hrane i dostupnosti sigurne hrane te održivo upravljanje prirodnim resursima. Želja nam je staviti ove teme u fokus i na nacionalnoj razini te potaknuti razmišljanje, raspravu… pomak.

Kako je ove godine misao vodilja Svjetskog dana hrane na globalnoj razini, a koja slijedi FAO viziju #zerohunger: „Naša djelovanja su naša budućnost“, odlučili smo u prvi plan staviti pitanje doniranja hrane, kojeg prepoznajemo kao jedno od iznimno važnih pitanja u našoj zemlji.

Stoga, ove godine, obilježavanje održavamo pod simboličnim geslom: „Spasimo hranu!“, a osvrnut ćemo se na Sustav doniranja u Republici Hrvatskoj: trenutno stanje, izazovi i perspektiva.

Cilj nam je potaknuti konstruktivnu raspravu na ovu temu i donijeti zaključke koje nećemo spremiti u ladice, već ćemo koristiti kao bazu za daljnja djelovanja. To sve, naravno, ne bi bilo moguće bez sluha naših pokrovitelja za pokretanje ovih pitanja i otvoreni dijalog.

Koristim stoga priliku da zahvalim Ministarstvu poljoprivrede na partnerstvu i punoj podršci, kao i Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstvu zdravstva na pokroviteljstvu skupa. Samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti realan pomak i konkretnu promjenu.

Naposljetku, pozivam Vas, bilo da ste predstavnik nadležnih tijela ili znanstvene zajednice, (potencijalni) donator, posrednik u doniranju ili tek potrošač, da dođete u Osijek.

Radujem se Vašem dolasku i ne zaboravite: Vaša djelovanja su Vaša budućnost!

Dr.sc. Darja Sokolić
Ravnateljica