back to top

Konferencija i Svjetski dan hrane 2017

Naslovnica

Ravnateljica Andrea Gross-Bošković

Dragi kolege i sudionici,

posebno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na 2. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane, uz obilježavanje Svjetskog dana hrane 2017., koja se održava 16. – 17. listopada 2017., u Osijeku, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) te uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Glavni cilj ove konferencije s međunarodnim sudjelovanjem je obraditi neke od aktualnih tema iz područja procjene rizika, komunikacije o riziku, prehrane i prehrambenih navika, što će omogućiti renomirani predavači iz zemlje i inozemstva. Ove godine, posebni naglasak stavili smo na pitanje genetski modificirane hrane te percepciju potrošača vezano za ovo područje, kao jedno od značajnih pitanja kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini, a koje će biti obrađeno u sklopu Okruglog stola, na istoimenu temu.

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane, već osmu godinu za redom, nastojimo istaknuti najvažnije teme kojima se bavi FAO u okviru svoja tri glavna cilja: suzbijanje gladi, pothranjenosti i siromaštva, briga o sigurnosti i dostupnosti hrane te održivo upravljanje prirodnim resursima, pri čemu se ovogodišnja tema – Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj. – značajno reflektira i na zbivanja u našoj zemlji te uzroke i posljedice migracija na važna strateška pitanja Republike Hrvatske.

Kako bi ova konferencija, kao i prije dvije godine, uistinu zaživjela kao mjesto razmjene znanja, iskustava i ideja, te postala platforma za promicanje znanstvenih kontakta i dogovora o budućoj suradnji s predstavnicima nadležnih tijela, industrije, organizacijama potrošača, znanstvenicima te ostalim dionicima s područja Hrvatske i regije, nastojimo i ove godine svim našim sudionicima pružiti nove informacije i znanja iz navedenih područja s ciljem zajedničkog unaprjeđenja sustava sigurnosti hrane RH.

Ovom prilikom zahvaljujem i našim pokroviteljima: Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravstva na potpori za održavanjem ovog skupa jer samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti realan pomak i konkretnu promjenu.

Nadam se da ćemo i ove godine ispuniti Vaša očekivanja izborom tema i predavača, pri čemu nam je vodilja bila i Vaša povratna informacija od prethodnih godina, a kao dobri domaćini nastojat ćemo Vam pružiti toplu dobrodošlicu te ugodnu atmosferu, kako za vrijeme stručnog dijela, tako i tijekom neformalnog druženja.

Veselimo se Vašem  dolasku u Osijek.

Andrea Gross-Bošković, dipl. ing. preh. teh. i bioteh.,

Ravnateljica