back to top

Čaša vode

„Zdravlje u čaši vode“ – zajednički edukacijski projekt Udruge TehnOS, PTF-a Osijek i HAH-a

31/10/2016 12:05

Udruga TehnOS, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Hrvatska agencija za hranu provode edukacijski projekt “Zdravlje u čaši vode”, koji financira Osječko-baranjska županija.

Cilj projekta je edukacija stanovništva o kakvoći vode za piće koja se distribuira preko javnih i lokalnih vodoopskrbnih sustava, upoznavanje s kakvoćom i razlikama na tržištu dostupnih pakiranih voda, kao i važnost korištenja zdravstveno ispravne vode prilikom pripreme mliječnih dojenačkih obroka.

Voda za piće jedan je najvažnijih resursa svake države svijeta, a dugogodišnja proučavanja i praćenja trendova u konzumaciji vode za piće ukazuju i na važan utjecaj vrste i količine konzumirane vode na zdravlje svakog pojedinca. Stoga je projektom „Zdravlje u čaši vode“ planiran niz edukacijskih predavanja kojima bi se stanovnicima naše županije dodatno naglasila potreba i važnost očuvanja našeg vodnog bogatstva, esencijalnog dijela svake populacije: ljudske, životinjske i biljne. Ovim projektom šira javnost upoznala bi se i educirala o znanstvenim spoznajama i važnosti unosa zdravstveno ispravne vode za piće, potrebi redovitog unosa u organizam odgovarajućih količina vode te načinom na koji voda utječe na zdravlje. Važan dio projekta je i upoznavanje s kakvoćom vode koja se preko vodoopskrbnih sustava distribuira stanovništvu te s kakvoćom i razlikama pakiranih voda. Organizirat će se i educiranje patronažnih sestara koje su u neposrednom kontaktu s mladim roditeljima koji koriste vodu u pripremi mliječnih dojenačkih obroka,“ navodi inicijatorica i voditeljica projekta, prof. dr. sc. Mirna Habuda Stanić, profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Dodaje da će edukacija jednim dijelom biti usmjerena prema učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola kako bi im se naglasila važnost konzumiranja vode umjesto bezalkoholnih gaziranih i negaziranih pića, kao i važnost redovitog unosa određenih količina vode u organizam.

Preporučite nas: