back to top

Svjetski dan zdravlja 2013.: Hrvatska agencija za hranu kao partner u borbi protiv hipertenzije

05/04/2013 16:15

manje-soliTema Svjetskog dana zdravlja 2013. godine je Visoki krvni tlak uz moto Kontrolirajte svoj tlak,  smanjite rizik za srčani i moždani udar”. Visoki krvni tlak ili hipertenzija  može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega i niza drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Važnost ovog problema naglašava podatak da jedna od tri odrasle osobe diljem svijeta ima visok krvni tlak. Stoga je upravo ova tema prioritetno područje djelovanja WHO-a za 2013. godinu.

Partner u borbi za zdravlje je i Hrvatska agencija za hranu (HAH), koja je uključena u Nacionalni program smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli (CRASH), a kao potporu obilježavanju ovogodišnjeg Dana zdravlja, izdala je i letak “Manje soli za zdraviji život” , te se pridružuje inicijativama Grada Zagreba i Grada Osijeka i aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje su predviđene ovogodišnjim programom prevencije hipertenzije.

Tako ćemo u subotu, 6. travnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 10 do 13 sati, građanima dijeliti prigodne informativno-edukativne letke, a građani Osijeka do svog primjerka moći će doći u nedjelju, 7. travnja, u Jagerovoj ulici u Osijeku, također od 10h do 13 sati. Stručnjaci iz HAH-a će 5. travnja, sudjelovati na okruglom stolu „Manje je više – pretjerani unos kuhinjske soli – medicinski, javnozdravstveni i ekonomski problem” te 8. travnja, na stručnom skupu Kontrolirajte svoj tlak, smanjite rizik za srčani i moždani udar” u prostorima Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Preporučite nas: