back to top

Poslovni-voce-i-povrce

Snaga hrvatske hrane: održan okrugli stol “Voće i povrće”

15/06/2014 12:25

U organizaciji Poslovnog dnevnika, 11. lipnja u Zagrebu, u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane, održan je Okrugli stol: “Voće i povrće”. Uz dr. sc. Sanju Miloš, koja je kao panelist sudjelovala ispred Hrvatske agencije za hranu (HAH), stručnog partnera ovog projekta, na Okruglom stolu sudjelovali su i Miljenko Rakić, načelnik Uprave za poljoprivredu i prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede te predstavnici industrija i udruženja proizvođača. Stručnjaci su raspravljali o načinima povećanja proizvodnje, zaprekama udruživanja u zadruge i proizvođačke organizacije, potporama države, izvozu i drugim aktualnim temama u ovom segmentu poljoprivredne proizvodnje.

Dr. sc. Sanja Miloš iznijela je rezultate istraživanja o percepciji građana o rizicima iz hrane, koje je HAH proveo 2011. godine, na 580 ispitanika sa teritorija cijele RH. Prema rezultatima ankete 61% ispitanika je jako, odnosno, prilično zabrinuto zbog mogućih ostataka sredstava za zaštitu bilja u voću,  povrću i žitaricama. Unatoč tomu, potrošači mogu biti uvjereni kako je voće i povrće na našem tržištu sigurno za konzumaciju jer se pored stalnih službenih kontrola provodi godišnji nacionalni programa praćenja (monitoring) ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog podrijetla. Rezultati upućuju na činjenicu kako se svake godine analizira sve veći broj domaćih i uvoznih proizvoda, a vrlo je malo onih u kojima se utvrde prekoračenja maksimalnih razina ostataka propisanih zakonom.

Ovo je treći u nizu od pet okruglih stolova u sklopu projekta Snaga hrvatske hrane, koji je pokrenut s ciljem promicanja proizvodnje hrvatske autohtone hrane, ali i osvještavanja svih problema i izazova usko vezanih uz proizvodnju i daljnji plasman proizvoda.

Preporučite nas: