back to top

Borzan_Gross-Boskovic

Sastanak zastupnice u Europskom parlamentu i članice parlamentarnog Odbora za javno zdravstvo, zaštitu okoliša i sigurnost hrane Biljane Borzan s ravnateljicom Andreom Gross-Bošković

27/09/2013 9:17

Kako bi rad u Europskom parlamentu bio što učinkovitiji i kako bi maksimalno iskoristili činjenicu da u Hrvatskoj, odnosno upravo u Osijeku, imamo jednu nacionalnu agenciju koja izvrsno radi svoj posao i koja je u stručnoj javnosti Europske unije prepoznata još u vrijeme kada je Hrvatska bila zemlja kandidat, današnjim razgovorima u HAH-u željeli smo postići preduvjete kako bi zajednički djelovali u cilju što veće sigurnosti hrane prvenstveno na hrvatskom tržištu.“,  izjavila je eurolaparlamentarna zastupnica Biljana Borzan, nakon sastanka s ravnateljicom HAH-a, Andreom Gross-Bošković i njezinim suradnicima.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima u radu Europskog parlamenta, a osobito kao članica parlamentarnog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Borzan je naglasila kako je ugodno iznenađena činjenicom s kolikom pozornošću se u Europskom parlamentu prilazi sigurnosti hrane i kolika važnost se pridaje tom segmentu. Tako su primjerice, proteklog tjedna članovi Odbora odbili prijedlog Europske komisije kojim se kvaliteta pregleda svinjskog mesa trebala spustiti na nižu razinu. “Dakle, izuzetno se pazi na to da na police trgovina u EU dolazi sigurna hrana, kako bi 500 milijuna stanovnika Unije bili što zaštićeniji. Uloga agencija poput ove naše u Osijeku, kao i nas zastupnika u Europskom parlamentu je upravo u tome – zajednički raditi na podizanju kvalitete življenja svih stanovnika Unije, pa tako i u segmentu sigurnosti hrane.“, zaključila je Borzan.

Hrvatska je svoje zakonodavstvo u području sigurnosti hrane uskladila na vrijeme, te je u tom smislu Hrvatska ušla u EU potpuno spremna. Osim promjene režima na granicama, ništa značajno se nije promijenilo danom ulaska. Uloga Hrvatske agencije za hranu, osim procjene rizika od bolesti prenosivih hranom je i komunikacija sa svim institucijama u Hrvatskoj koje djeluju u području sigurnosti hrane, agencijama i tijelima zemalja članica EU, kao i s našim predstavnicima u tim tijelima kao što su zastupnici u Europskom parlamentu. Moramo djelovati sinergijski i ujednačeno, i spremni smo dati svu potrebnu stručnu podlogu u daljnjem radu zastupnici Borzan, s ciljem što efikasnijeg  promicanja hrvatskih ciljeva u području sigurnosti hrane i na dobrobit svih naših građana.“, izjavila je ravnateljica Gross-Bošković.

Preporučite nas: