back to top

Branka Ivančan-Picek

dr.sc. Branka Ivančan Picek
pomoćnica ravnatelja, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), Zagreb, Hrvatska

03/10/2016 12:34

Branka Ivančan-Picek diplomirala je (1979.) i doktorirala (1998.) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (naslov doktorske disertacije: “Generiranje atmosferskih vrtloga nad područjem Jadrana”). U znanstvenom je zvanju više znanstvene suradnice.

Od 1979. godine zaposlena je u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), najprije u Prognostičkom sektoru (do 2001.), a od 2001. radi u Službi za meteorološka istraživanja i razvoj kao pomoćnica ravnatelja gdje vodi i koordinira istraživačke i operativne poslove. Članica je Hrvatskog meteorološkog društva i članica uređivačkog odbora Hrvatskog meteorološkog časopisa. Od 2002. godine akreditirana je članica hrvatske delegacije u Komisiji za znanost Svjetske meteorološke organizacije.

Područje istraživačkog i operativnog rada je mesoskalna dinamika i modeliranje: utjecaj orografije na atmosferu, olujni lokalni vjetrovi, zavjetrinska ciklogeneza, olujne vremenske pojave, vremenska prognoza. Rezultati njezinog istraživanja nalaze primjenu u dijagnosticiranju i prognoziranju vremenskih pojava, osobito ekstremnih pojava što je iznimno važno za njihovu ranu i pravodobnu najavu u okviru sustava upozorenja.

Mentor je diplomskih i doktorskih radnji, a sudjeluje i u nizu povjerenstava za ocjenu diplomskih, magistarskih i doktorskih radnji na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovala je na više znanstvenih projekata Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a bila je voditeljica projekta «Oluje i prirodne katastrofe u Hrvatskoj» – i to u razdoblju od 2002. do 2013. Također, sudjelovala je i na međunarodnom projektima (NSF – Nature and theory of severe bora storm; MAP – Mesoscale Alpine Project; WMO-MEDEX – Cyclone that produce high impact weather in the Mediterranean; HyMeX – Hydrological cycle in Mediterranean Experiment; koordinatorica je aktivnosti DHMZ-a na HORIZON2020 projektu EU-CIRCLE – Europski okvir za jačanje otpornosti kritične infrastrukture na klimatske promjene).

Preporučite nas: