back to top

slika-sto jedemo

Održano predstavljanje knjige dr.sc. Ignaca Kuliera „Što i kako jedemo?“

19/11/2013 10:05

slika-sto jedemo

U petak, 15. studenog 2013., u punoj Vijećnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku,  predstavljena je knjiga „Što i kako jedemo?” poznatog nutricionista, dr. sc. Ignaca Kuliera.

Složenu problematiku odnosa hrane, prehrane i zdravlja knjiga predstavlja čitateljstvu slikovito, jednostavno i zabavno. Kod izbora namirnica često analizira ljudsku psihologiju.

„Čovjek relativno lako prihvaća rizik od ulaska u automobil i avion, ali nikako ne prihvaća rizik od onoga što se nalazi u tanjuru”, ističe  dr.sc. Ignac Kulier.

Uz predstavljanje knjige održano je i prigodno predavanje  “Što i kako jedemo i kako kontroliramo hranu”, dr.sc. Ignaca Kuliera i mr.sc. Marijana Katalenića  iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prehrambeni tehnolozi bi se trebali udružiti i kroz Udrugu prehrambenih tehnologa izboriti da djelovanjem u proizvodnji hrane svoje znanje koriste isključivo na dobrobit potrošača, a ne na račun zarade pod svaku cijenu”, apelirao je u svom izlaganju  magistar Katalenić, ističući sve veći problem krivotvorenja hrane u svijetu.

Uvodnu riječ te pozdrave prisutnima uputili su i dr.sc. Jurislav Babić, prodekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, kao organizatori predstavljanja knjige.

„Brine činjenica da preko 50% ispitanika hranu i objedovanje povezuje sa zabrinutošću oko sigurnosti, međutim samo trećina ispitanika smatra rizike porijeklom od hrane vjerojatnima”, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

Preporučite nas: