back to top

baseline-novi-trendovi

Održan seminar Novi trendovi uzorkovanja hrane u EU: mlijeko i mliječni proizvodi

24/07/2013 8:58

U organizaciji Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske agencije za hranu,19. srpnja 2013., u Županijskoj komori Osijek, održan je seminar Novi trendovi uzorkovanja hrane u EU: mlijeko i mliječni proizvodi. Cilj seminara je bio predstavljanje rezultata BASELINE projekta, radni paket 3 (WP3), koji se odnosi na mlijeko i mliječne proizvode. Na seminaru je sudjelovalo 50-ak predstavnika industrije, veterinarske inspekcije, akademske zajednice te ostale zainteresirane strane.

Seminar je započeo predavanjem prof. dr. sc. Lidije Kozačinski, s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je predstavila ciljeve, partnere i rezultate BASELINE projekta. Kroz četverogodišnje trajanje projekta provedena su brojna istraživanja o kemijskim i biološkim opasnostima vezanim za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda te su napravljene procjene rizika vezaneza ove opasnosti. Jedan od konkretnih rezultata projekta je i web stranica za subjekte u poslovanju s hranom, kao i ostale zainteresirane strane, s interaktivnom aplikacijom kojom je moguće procijeniti prisutnost i rast nekog mikroorganizma vezanog za proizvod od mlijeka, te utjecaj čuvanja i roka trajanja na njegov rast. Tomislav Mikuš, dr. med. vet. s Hrvatskog veterinarskog instituta, upoznao je sudionike s ovom stranicom i njenim načinom korištenja.

U drugom dijelu seminara prof. dr. sc. Bela Njari s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o učinkovitosti HACCP sustava u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, s naglaskom na mogućnost pojave Listeria monocitogenes u krajnjem proizvodu, a vezano za ulaznu sirovinu, proizvodni pogon, tehnološki postupak proizvodnje, higijenu radnika i drugo. U završnom izlaganju je prof. dr. sc. Estella Prukner Radovčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavila FP7 projekt PROMISE, čiji je cilj procijeniti rizik za ljudsko zdravlje od ilegalno uvezene hrane, a traje do kraja 2014. godine.

Prezentacije sa seminara možete preuzeti ovdje:

BASELINE WP3: Mlijeko i mliječniproizvodi – planovi uzorkovanja i mikrobiološki rizici

Rezultati BASELINE projekta: web stranica za proizvođače i kako ju koristiti (BASP)

Učinkovitost HACCP sustava u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda

Predstavljanje FP7 projekta PROMISE: “Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise”

Link za prijavu na BASP (BASELINE Stakeholders Platform)
http://www.baselineeurope.eu/stakeholder_platform.asp

Link za prijavu na web aplikaciju Baseline:
http://www.baselineapp.com/

Preporučite nas: