back to top

Održan okrugli stol „Unapređenje sustava doniranja hrane u RH“

22/12/2017 9:28

Okrugli stol o unapređenju sustava doniranja hrane u RH održan je 19. prosinca 2017. godine u Belom Manastiru u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

Na događanju se okupilo 50-ak sudionika uključujući predstavnike nadležnih ministarstava, grada Belog Manastira, Osječko-baranjske županije, donatore hrane, posrednike u doniranju hrane, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske poljoprivredne komore te Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U prvom dijelu događanja prezentirani su rezultati istraživanja o doniranju hrane u Republici Hrvatskoj te smjer za razvoj nacionalne politike za unapređenje sustava doniranja hrane, paket poreznih olakšica za donatore hrane, mogućnosti korištenja Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te najava Studije o trajnosti hrane i njenom potencijalnom utjecaju na porast doniranja hrane.

U drugom dijelu događanja predstavljeni su primjeri dobre prakse donatora u području prehrambene industrije, trgovine i posrednika u doniranju hrane te veliki potencijal koji leži u digitalizaciji mreže doniranja hrane.

Događanje je zaokruženo održavanjem interaktivnog okruglog stola koji je bio izvrsna prilika za pokretanje rasprave o mogućnostima unapređenja sustava doniranja hrane u RH. Najavljene su izmjene zakonodavstva vezano uz ograničenje doniranja hrane nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ datuma nakon kojeg je hrana još određeno vrijeme sigurna. Upravo će studija o trajnosti hrane koju provodi Hrvatska agencija za hranu dati smjernice o mogućnosti konzumacije hrane nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ datuma odnosno o njezinoj sigurnosti za konzumaciju što će značajno doprinijeti smanjenju količine hrane koja se baca. Također izmijenit će se i odredbe vezano uz produljenje roka u kojem se hrana može donirati, a da bude obuhvaćena poreznim olakšicama što bi trebao biti dodatni poticaj za donatore. Pozitivno je ocjenjena i uspostava IT sustava kao virtualnog mjesta povezivanja donatora, posrednika i krajnjih korisnika u potrebi kao dobru osnovu za osnivanje banke hrane.

Zaključeno je da će planirane izmjene zakonodavstva, izrada vodiča i edukacije zasigurno pozitivno pridonijeti doniranju hrane u RH.

Vijest preuzeta sa web stranice Ministarstva poljoprivrede

Preporučite nas: