back to top

međunarodni-skup

Održan međunarodni skup “Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane: od polja do stola”

17/10/2014 8:51

U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 15. listopada u Osijeku, povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, održan je međunarodni skup „Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane: od polja do stola”. Ovaj međunarodni skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Geslo skupa bilo je „Neka svaki dan bude svjetski dan borbe protiv bacanja hrane“.

Na skupu je sudjelovalo oko 170 dionika u prehrambenom lancu „od polja do stola“, predstavnika nadležnih tijela, industrije, trgovine i svih drugih subjekata u poslovanju hranom, organizacija potrošača te znanstvene zajednice.

U uvodnom dijelu programa, prisutne goste pozdravili su dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, Andrea Gross-Bošković, ravnateljica HAH-a, Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika grada Osijeka, dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Stjepan Tanić, predstavnik FAO-a te Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede Republike Hrvatske. Pomoćnica ministra je u svom govoru istaknula kako je problem bacanja hrane globalna pojava i pogrešno je bacanje hrane povezivati samo s bogatim i razvijenim zemljama, već se s time suočavaju i zemlje u razvoju, te izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska agencija za hranu prepoznala značaj ove teme i što su se pozivu odazvali vrhunski stručnjaci, te je odaziv sudionika doista velik, što dodatno potvrđuje da smo osvijestili težinu problema i potrebu da se on riješi.

Sudionicima se video porukom obratio i predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ivo Josipović.

moderatoriTema bacanja i gubitaka hrane je, kroz plenarna izlaganja, obrađena iz perspektiva donositelja odluka, znanosti, subjekata u poslovanju s hranom i potrošača. Skup su moderirale akademkinja Vlasta Piližota i dr. sc. Brigita Hengl.

 

 

tanićPrvo predavanje iz perspektive donositelja odluka na temu uloge i aktivnosti FAO-a u smanjenju gubitaka i rasipanja hrane održao je Stjepan Tanić, FAO Regionalni ured za Europu i Centralnu Aziju, sa sjedištem u Budimpešti.

 

 

 

neven-voćeSlijedilo je izlaganje dr. sc. Nevena Voće, ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša, Gospodarenje komunalnim otpadom s naglaskom na otpad iz hrane u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

SerafiniU perspektivi znanosti, o Metabolic food waste govorio je prof. dr. sc. Mauro Serafini, voditelj Laboratorija za funkcionalnu hranu i prevenciju metaboličkog stresa CRA-NUT, iz Rima.

 

 

 

PiližotaAkademkinja Vlasta Piližota, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, govorila je o svijesti o hrani kao otpadu te prevenciji i smanjenju bacanja hrane.

 

 

 

Gross-BoškovićZadnje izlaganje iz perspektive znanosti Kako smanjiti bacanje hrane bez ugrožavanja sigurnosti hrane održala je Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

 

 

 

sabicNakon pauze, iz perspektive subjekata u poslovanju s hranom, o održivosti u primarnoj proizvodnji su govorili Danijel Šabić, voditelj kvalitete, i Blanka Kundakčić, stručni suradnik u zaštiti okoliša iz Žita d.o.o.

 

 

 

Kundakčić

 

TouzeZatim je Olivier Touze, direktor održivog razvoja Gruopement des Mousquetaires, „Intermarche“ iz Francuske prezentirao primjer akcijskog plana u politici održivosti: Kako Intermarche smanjuje bacanje hrane u trgovinama?.

 

 

 

Kolarić-KravarU perspektivi potrošača je dr. sc. Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, održala izlaganje na temu Kako čitati oznake „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“ na proizvodima.

 

 

Popović-FilipovićZavršno izlaganje Potrošači: pasivni promatrači ili pokretači promjena? održala je Tanja Popović Filipović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

 

 

 

Prema programu uslijedila su pitanja sudionika te rasprava. U okviru zaključaka skupa definirano je kako je nužna suradnja svih dionika u sustavu, trajna edukacija potrošača te unapređenje praćenja i prikupljanja podataka o bacanju i gubitcima hrane, kako bi relevantne institucije mogle poduzeti što učinkovitije mjere za njihovo smanjivanje. Također je istaknuta i jedinstvena poruka: trebamo smanjiti bacanje hrane, a djelovati moramo odmah!

Sudionicima skupa su podijeljeni materijali, koje je izradila Europska komisija, sa savjetima kako smanjiti gubitke i bacanje hrane u svakodnevnom životu.

Preporučite nas: