back to top

stetoskop

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije 2018.

17/05/2018 9:31

Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo fiziologa i Hrvatska agencija za hranu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za hipertenziju, danas, 17. svibnja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku obilježavaju Svjetski dan hipertenzije.

Pozivamo sugrađane da od 12 do 14 sati dođu izmjeriti vrijednosti svojeg krvnog tlaka i uzeti informativne brošure i letke.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega i niza drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Važnost ovog problema naglašava i podatak da jedna od tri odrasle osobe diljem svijeta ima visok krvni tlak.

Svjetski dan hipertenzije također se obilježava i u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Slavonskom Brodu i Rijeci gdje će se tijekom svibnja organizirati mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku– tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Uz liječnike bit će uključene medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenici srednjih medicinskih škola te ljekarnici i udruge bolesnika.

Preporučite nas: