back to top

Smjernice pataulin

Nova brošura HAH-a: Smjernice za prevenciju i smanjenje kontaminacije patulinom u sokovima od jabuka i sastojcima sokova od jabuka u drugim pićima

20/07/2017 15:22

Hrvatska agencija za hranu već nekoliko godina provodi istraživanje o koncentraciji patulina u sokovima od jabuka, a 2016. godine objavljeno je i Znanstveno izvješće o patulinu u sokovima od jabuka. U tijeku je izrada Znanstvenog mišljenja kojim će biti obuhvaćeni trogodišnji rezultati istraživanja.

Kako bismo jednostavne mjere vezano za patulin, a koje predlaže FAO, približili našim proizvođačima i prerađivačima jabuka, njihov smo tekst preveli i prilagodili za naše potrebe. U prijevodu i izradi Smjernica za prevenciju i smanjenje kontaminacije patulinom u sokovima od jabuka i sastojcima sokova od jabuka u drugim pićima, sudjelovali su stručnjaci iz Znanstvenog odbora za kemijske opasnosti HAH-a, iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te iz Hrvatske agencije za hranu.

Patulin je mikotoksin kojeg se može pronaći u mnogim namirnicama, ali češće je prisutan u voću i povrću, ili njihovim proizvodima, osobito u jabukama i soku od jabuka. Stoga se sok od jabuka smatra jednim od važnijih izvora patulina u ljudskoj prehrani, posebice sokovi koji se proizvode prešanjem svježih jabuka.

FAO je prepoznao opasnost od patulina u jabukama i njihovim proizvodima, te je još 2003. godine izdao „CODE OF PRACTICE FOR THE PREVENTION AND REDUCTION OF PATULIN CONTAMINATION IN APPLE JUICE AND APPLE JUICE INGREDIENTS IN OTHER BEVERAGES CAC/RCP 50-2003“.

S obzirom da se patulin ne uništava termičkom obradom, smanjivanje njegove kontaminacije moguće je postići primjenom dobre poljoprivredne i proizvođačke prakse.

Edukacijom proizvođača o mjerama koje se mogu poduzimati kod proizvodnje, prerade i skladištenja jabuka i njihovih proizvoda, te skretanjem pozornosti konzumentima na mogućnost prisutnosti ovog mikotoksina u sokovima od jabuka, doprinosimo zaštiti zdravlja potrošača u našoj zemlji.

Preporučite nas: