back to top

1. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane

6. – 7. listopada 2015.
Poljoprivredni fakultet u Osijeku (Kralja Petra Svačića 1d)

Dr. sc. Breige McNulty
Znanstveni novak
UCD Institut za hranu i zdravlje, Irska

Dr. sc. Breige McNulty je kao znanstveni novak na Institutu za hranu i zdravlje Sveučilišta u Dublinu koordinirala nacionalnim istraživanjem o prehrani odraslih ljudi (NANS) i nacionalnim istraživanjem o prehrani djece predškolske dobi (NPNS) u Irskoj. Tijekom tog razdoblja, stekla je neprocjenjivo iskustvo u prikupljanju, uspoređivanju i upravljanju podacima velikih nacionalnih istraživanja, te u analizi podataka o unosu hrane i stvaranju baza podataka o prehrambenom statusu. Dodatno iskustvo je postigla korištenjem podataka nacionalnih istraživanja za potrebe procjene izloženosti.
Glavni istraživački interesi dr. sc. McNulty obuhvaćaju metaboličku i javnozdravstvenu prehranu. Njezina prijašnja akademska pozadina usmjerena je na folate i odgovarajuće B-vitamine tijekom trudnoće. Trenutno se bavi korištenjem podataka nacionalnih istraživanja pri određivanju utjecaja faktora na unos i status joda i željeza irske populacije. Također, proučava odnos između genetike i pretilosti, unosa cjelovitih žitarica i metaboličkog zdravlja te utjecaj prehrambenih navika na kardiovaskularne bolesti. Nadalje, bavi se procjenom izloženosti, s posebnim naglaskom na aditive i ostatke pesticida. Imala je priliku surađivati na nizu uspješnih projekata na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Suradnica je na Europskom FP7 projektu “Total Diet Study Exposure”.
Radila je sa tvrtkama kao što su Danone, Cereals Partners Worldwide, Unilever i vladinim agencijama. Pozvani je stručnjak u radnim grupama europskih institucija: International Life Sciences Institute (ILSI) Addition of Nutrients Expert Group i EFSA Network on Food Consumption Data. Član je Joint Irish Nutri-genomics Organization (JINGO) i European Nutritional Phenotype Database Sharing Initiative within the Joint Programming Initiative (JINGO-JPI) i trenutno je tajnik irske sekcije u svjetskom društvu koje se bavi prehranom (Nutrition Society).

Preporučite nas: