back to top

EFSA logo

Imenovani stručnjaci u EFSA-ine znanstvene odbore

16/05/2018 13:43

EFSA je imenovala više od 170 znanstvenih stručnjaka koji će sudjelovati u radu njenih deset znanstvenih odbora i osigurati nezavisne znanstvene savjete, kako bi zaštitili potrošače, životinje i okoliš Europske unije.

Naime, čak više od 1.000 znanstvenika podnijelo je zahtjev za članstvom u znanstvenim odborima EFSA-e, nakon poziva stručnjacima u ljeto 2017. godine. 90% izabranih kandidata dolazi iz organizacija država članica EU i europskih sveučilišta, a izabrani su nakon iscrpnog selekcijskog postupka i temeljitog pregleda njihovih iskaza interesa.

Prvi put, od 2008. godine, EFSA će istovremeno uspostaviti svih deset znanstvenih odbora i Znanstveno vijeće. Svaki od 10 odbora ima prosječno 17 članova koji će službeno započeti svoje nove trogodišnje mandate 1. srpnja 2018. godine.

„Imenovani znanstveni stručnjaci visoke izvrsnosti dolaze iz 24 države te su širokog spektra znanstvenih disciplina. Više od jedne trećine stručnjaka nikada prije nije bilo u EFSA-inim odborima. Osim toga, drago mi je da smo privukli više žena i mladih znanstvenika nego do sada“, naglasila je viša znanstvena koordinatorica EFSA-e, dr. Juliane Kleiner, koja je istaknula u nastavku: „EFSA-ini znanstvenici su centar EFSA-inog rada, te me veseli što ćemo im u srpnju poželjeti dobrodošlicu te raditi s njima tijekom naredne tri godine“.

Više informacija, kao i životopisi izabranih kandidata, dostupni su na web stranicama EFSA-e.

Preporučite nas: