back to top

min-poljoprivrede

HR RASFF – obavijest za potrošače – Povlačenje i opoziv proizvoda – EPIMEN kapsule

14/05/2013 8:27

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: EPIMEN kapsule – dodatak prehrani, oznake roka valjanosti 15.04.2014.

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu sildenafila u EPIMEN kapsulama oznake roka valjanosti 15.04.2014. Prisutnost sildenafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatak prehrani.

Klinička ispitivanja korištenja sildenafila pokazuju da se najčešće nuspojave očituju najčešće kao glavobolja, crvenilo, dispepsija, nosna kongestija, fotofobija te oslabljen i zamagljen vid.

Kod muškaraca, koji su najčešće izloženi djelovanju ove djelatne tvari te spadaju u rizičnu skupinu, posebno se ističe oprez u slučaju teških oštećenja jetre (smanjena funkcija jetre), oštećenja funkcije bubrega zbog hipotenzije (niski krvni tlak), moždanih ili srčanih udara, nasljedne degenerativne bolesti mrežnice (uključujući i genetske poremećaje mrežnice).

Uzimajući u obzir moguće štetne utjecaje na zdravlje kao i činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača.

Podaci o proizvodu:

Proizvod: EPIMEN kapsule – dodatak prehrani
Pakiranje: 2 kapsule po 450 mg
Oznaka roka valjanosti: 15.04.2014.
Proizvođač: EPIMEN d.o.o., Maksimirska 129/2, Zagreb
Distributer: MEDIKA d.d., Capraška 1, Zagreb

Preporučite nas: