back to top

EFSA: Rizik od prijenosa ebole putem hrane

19/03/2015 14:10

Nema dokaza da se virus ebole može prenijeti putem hrane u Europsku uniju, zaključuju znanstvenici iz EFSA-e. Izvješće procjenjuje rizik od prijenosa ebole konzumiranjem sirove hrane (biljke, voće i povrće) koja se legalno uvozi u EU iz afričkih zemalja. Do sada nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze kod ljudi od konzumacije ovih namirnica.

Potrebno je nekoliko koraka da bi se virus prenio hranom: izvezena hrana treba biti kontaminirana na mjestu podrijetla, hrana treba sadržavati održiv virus (sposoban za preživljavanje) kada stigne u EU, osoba mora biti zaražena zbog izloženosti hrani. Niti jedan od ovih koraka do sada nije prijavljen.

U procjeni rizika primijećeno je nekoliko nedostatka u informacijama, kao npr. koliko dugo virus može preživjeti u hrani.

U izvješću koje je prethodilo ovom, EFSA-ini znanstvenici procijenili su rizik od prijenosa ebole preko ilegalno uvezenog mesa afričkih divljih životinja iz zapadne i centralne Afrike u Europu, te zaključili kako je u tom slučaju rizik nizak.

Izvješće u cijelosti pogledajte na:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4042.htm

Preporučite nas: