back to top

EFSA: pojednostavljeni pristup s ciljem lakšeg doniranja hrane

09/11/2018 14:40

EFSA je razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji malim trgovcima olakšava doniranje hrane. Pojednostavljeni sustav znači da trgovci ne moraju nužno imati detaljno znanje o specifičnim opasnostima. Sustav obuhvaća radnje za provjeru sigurnosti darovane hrane kao što je kontrola roka trajanja, održavanje hladnog lanca i osiguranje komunikacije između donatora i primatelja donacija.

Prema novom sustavu trgovci samo moraju biti svjesni da bi biološke, kemijske i fizikalne opasnosti ili alergeni mogli biti prisutni i da propust kod poduzimanja ključnih kontrolnih aktivnosti, kao što je odvajanje sirovih od kuhanih proizvoda, može predstavljati rizik za potrošače.

Pristup je namijenjen centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pubovima, restoranima i drugim malim trgovcima. Osiguravanje sigurnosti darovane hrane predstavlja poseban izazov, jer se možda radi o hrani neposredno pred istek roka trajanja, ili je više dionika uključeno u lanac doniranja hrane. Znanstveno mišljenje pomoći će donatorima i primateljima hrane (bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama) definiranjem pojednostavljenih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi se osigurala preraspodjela sigurne hrane onima koji su u potrebi.

Marta Hugas, vodeća znanstvenica EFSA-e, izjavila je: “Ovaj jednostavniji pristup čiji je razvoj zatražila Europska komisija, nakon pozitivnog iskustva s prethodnim znanstvenim savjetom vezanim za to pitanje, trebao bi malim trgovcima olakšati doniranje hrane. To bi osobito trebalo pomoći smanjenju bacanja hrane – što je prioritet za EU “.

Novi pristup koristi jasne dijagrame toka s ciljem sažimanja faza proizvodnje te jednostavne tablice koji vode trgovce kroz proces upravljanja sigurnosti hrane, od identifikacije opasnosti do kontrolnih mjera, u skladu s postojećim regulacijama. Dijagrami i tablice su generičke i subjekti u poslovanju s hranom ih mogu prilagoditi vlastitim poslovnim aktivnostima.

Više informacija možete pronaći na stranici: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5432

Preporučite nas: