back to top

EFSA: pojava salmoneloze u većem broju zemalja – broj prijavljenih slučajeva u naglom padu

08/03/2017 12:18

Broj oboljelih u epidemiji bolesti uzrokovane bakterijom Salmonella Enteritidis u Europi je u padu otkako se od prošle jeseni provode kontrolne mjere na farmama jaja i distribucijskim mjestima.

Vrhunac pojave bolesti bio je u posljednjem tjednu rujna 2016. godine, kada je prijavljeno oko 60 slučajeva u jednom tjednu. Naknadno su provedene kontrolne mjere te je od tada broj slučajeva u stalnom padu, s maksimalno dva nova slučaja tjedno u siječnju i veljači 2017. godine.

U izvješću EFSA-e i ECDC-a Zajednička brza procjena izbijanja bolesti – Izbijanje bolesti uzrokovano bakterijom S. Enteritidis u većem broju zemalja, nalaze se najnoviji podaci u odnosu na izvješće koje je EFSA objavila 27. listopada 2016.

Nove slučajeve prijavile su Belgija, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Velika Britanija. Nakon što su se bolesti počele pojavljivati u svibnju 2016. godine, pogođeno je četrnaest zemalja. Slučajevi su zabilježeni i u Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu i Sloveniji. U Hrvatskoj i Mađarskoj prijavljen je po jedan smrtni slučaj.

Dokazi prikupljeni metodom sekvenciranja cijeloga genoma, epidemiološkim ispitivanjem te ispitivanjem okoliša i praćenjem ukazuju kako su izvor zaraze jaja iz Poljske. Naknadnim istragama su ustanovljeni izvori izbijanja bolesti na farmama kokoši nesilica u Poljskoj, koje su bile kontaminirane S. Enteritidis.

Obzirom na mogućnost da je S. Enteritidis uvedena u lanac proizvodnje jaja na višoj razini, preporučeno je da Poljska dodatno provjeriti stanje uzgajališta i rasplodnih jata, osobito onih povezanih s kontaminiranim farmama.

Pogođene bi zemlje trebale nastaviti razmjenu informacija o epidemiološkim, mikrobiološkim i ekološkim istraživanjima, uključujući izdavanje bitnih obavijesti putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) i Sustava ranog upozorenja i odgovora (EWRS) koji predstavlja službeni kanal obavještavanja o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju.

Kako bi se pomoglo u praćenju ovog izbijanja bolesti, novi slučajevi se, također, trebaju prijavljivati u Epidemiološki informacijski sustav za nadzor bolesti koje se prenose hranom i vodom (Epidemic Intelligence Information System for food- and waterborne diseases, EPIS-FWD).

Izvješće EFSA-e i ECDC-a: Zajednička brza procjena izbijanja bolesti– Izbijanje bolesti uzrokovano bakterijom S. Enteritidis u većem broju zemalja (ažurirana verzija)

Preporučite nas: