back to top

EFSA: Koji su rizici od konzumacije svježeg sirovog mlijeka?

14/01/2015 8:19

Svježe sirovo mlijeko može sadržavati štetne bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Za smanjenje kontaminacije svježeg sirovog mlijeka neophodna je primjena dobre higijenske prakse na farmama, dok je održavanje hladnog lanca važno za sprječavanje ili usporavanje rasta bakterija u mlijeku. Međutim, ovi postupci nisu dovoljni kako bi se rizici isključili. Prokuhavanjem svježeg sirovog mlijeka prije konzumacije na najbolji način možemo uništiti bakterije koje uzrokuju bolesti.

Interes potrošača za konzumaciju ovog mlijeka je u porastu na području Europske unije jer mnogi ljudi vjeruju u njegove dobrobiti za zdravlje. Prema higijenskim pravilima u EU, države članice mogu zabraniti ili ograničiti stavljanje na tržište svježeg sirovog mlijeka namijenjenog za ljudsku konzumaciju. U nekim zemljama članicama, kao i u Hrvatskoj, dopuštena je prodaja svježeg sirovog mlijeka u mljekomatima, ali potrošačima se uglavnom sugerira da prokuhaju mlijeko prije konzumacije.

Stručnjaci iz EFSA-inog Znanstvenog odbora za biološke opasnosti (BIOHAZ) u Znanstvenom mišljenju o javnozdravstvenim rizicima povezanim sa svježim sirovim mlijekom u EU, zaključuju kako to mlijeko može biti izvor štetnih bakterija – uglavnom Campylobacter, Salmonella i Escherichia coli koja proizvodi shiga toksin (STEC). U dojenčadi, djece, trudnica, starijih i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom  veći je rizik od obolijevanja prilikom konzumacije tog mlijeka. Međutim, Odbor zbog nedostatka podataka nije mogao kvantificirati javnozdravstvene rizike povezane s konzumacijom svježeg sirovog mlijeka u EU. Prema podacima država članica o izbijanju bolesti koje se prenose hranom, između 2007. i 2013. godine, bilo je 27 epidemija zbog konzumiranja svježeg sirovog mlijeka. U velikoj većini slučajeva uzrok je bilo kravlje mlijeko, a u nekoliko slučajeva kozje.

Postoji potreba za poboljšanom komunikacijom prema potrošačima o opasnostima i kontrolnim mjerama povezanim s potrošnjom svježeg sirovog mlijeka“, zaključuje John Griffin, predsjednik BIOHAZ odbora.

Znanstveno mišljenje u cijelosti pogledajte na:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3940.htm

Preporučite nas: