back to top

EFSA i ECDC objavili zajedničku brzu procjenu izbijanja bolesti uslijed kontaminacije bakterijom Listeria monocytogenes

06/07/2018 15:33

U zajedničkoj procjeni navedeno je da je od 2015. godine invazivna L. monocytogenes bila uzrok izbijanja bolesti u pet država članica EU (Austrija, Danska, Finska, Švedska i Velika Britanija). Do 15. lipnja 2018. službeno je prijavljeno 47 slučajeva, od kojih je devet završilo sa smrtnim ishodom.

Da bi se smanjio rizik od infekcije, potrošači bi trebali temeljito termički obraditi zamrznuto povrće koje nije spremno za konzumaciju, posebno u slučaju ako se ti proizvodi obično konzumiraju bez termičke obrade (npr. salatama i smootijima). To se posebno odnosi na visoko rizične konzumente poput starijih osoba, trudnica, novorođenčadi i imunokompromitiranih osoba.

Identifikacija izvora zaraze napravljena je pomoću sekvencioniranja cijelog genoma (whole genome sequencing), te se u početku smatralo da je izvor zaraze isključivo zamrznuti kukuruz. Međutim, isti sojevi L. monocytogenes pronađeni su i u zamrznutom povrću proizvedenom u istoj mađarskoj tvrtki tijekom 2016., 2017. i 2018. godine što upućuje na činjenicu da su sojevi L. monocytogenes „preživjeli“ u postrojenju bez obzira na postupke čišćenja i dezinfekcije.

Dostupne informacije potvrđuju kontaminaciju zamrznute hrane u mađarskoj tvornici. Stoga su potrebne daljnje istrage, uključujući temeljito uzorkovanje i ispitivanje, kako bi se identificirale točna mjesta kontaminacije u mađarskoj tvornici. Ista preporuka odnosi se i na druge tvrtke koje pripadaju istoj komercijalnoj skupini ukoliko je otkrivena kontaminacija postrojenja. Mađarski ured za sigurnost prehrambenih lanaca zabranio je 29. lipnja 2018. stavljanje na tržište svih proizvoda od zamrznutog povrća i zamrznutog miješanog povrća proizvedenog u spomenutoj tvornici u vremenu između kolovoza 2016. i lipnja 2018. godine, te naložio hitno povlačenje i opoziv. Ova posljednja mjera vjerojatno će značajno smanjiti rizik od mogućih novih oboljenja. Sve aktivnosti zamrzavanja u tvornici su zaustavljene.

Novi slučajevi oboljenja ljudi mogu se još uvijek javiti zbog dugog razdoblja inkubacije listerioze (do 70 dana), dugog roka trajnosti zamrznutih proizvoda od kukuruza, konzumiranja zamrznutog kukuruza kupljenog prije povlačenja i konzumiranja bez pravilne termičke obrade.

Brzu procjenu rizika u cijelosti pročitajte na: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/EN-1448.pdf

Preporučite nas: