back to top

aspartamic

EFSA dovršila ponovnu procjenu rizika od aspartama – siguran je pri sadašnjim razinama izloženosti

17/12/2013 10:17

EFSA u svojoj prvoj cjelovitoj procjeni rizika zaključuje kako su sladilo aspartam i produkti njegove razgradnje (fenilalanin, metanol i asparaginska kiselina) sigurni za ljudsku prehranu pri trenutnim razinama izloženosti. Stručnjaci iz EFSA-inog Odbora za prehrambene aditive i nutrijente dodane hrani (ANS Panel) uzeli su u obzir sve dostupne podatke, uključujući studije na životinjama i ljudima, te nakon detaljne analize, zaključili kako je trenutni prihvatljiv dnevni unos (eng. ADI), od 40 mg/kg tjelesne težine na dan, siguran za opću populaciju. Međutim, kod bolesnika koji boluju od fenilketonurije, navedeni se ADI ne može primijeniti, jer se ti bolesnici moraju strogo pridržavati prehrane s malo fenilalanina (amino kiseline koja se nalazi u proteinima).

“Ovo mišljenje predstavlja jednu od najopsežnijih ikad provedenih procjena rizika za aspartam. To je korak naprijed u jačanju povjerenja potrošača u znanstvenu potporu sustavu sigurnosti hrane u EU i reguliranju prehrambenih aditiva”, istaknula je dr. sc. Alicja Mortensen, predsjednica EFSA-inog Odbora za prehrambene aditive i nutrijente dodane hrani.

Nakon detaljne evaluacije relevantnih podataka, stručnjaci su isključili potencijalni rizik od aspartama vezan uz oštećenje gena i izazivanje raka. Također su zaključili da aspartam nema štetan utjecaj na mozak, živčani sustav te ne utječe na ponašanje ili kognitivne funkcije kod djece i odraslih. Zaključeno je kako u trudnoći nema rizika za razvoj fetusa od izlaganja fenilalaninu porijeklom iz aspartama, pri trenutnom ADI-u (osim kod žena koje pate od fenilketonurije).

Znanstveno mišljenje jasno pokazuje kako su produkti razgradnje aspartama, također, prirodno prisutni u drugoj hrani, ali je njihov doprinos ukupnoj izloženosti putem hrane nizak.

Više informacija dostupno je na:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm

Preporučite nas: