back to top

Doneseno znanstveno mišljenje HAH-a o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje

10/06/2015 11:45

Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje.

Konoplja (Cannabis sativa L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja ima vrlo široku primjenu u različitim industrijskim granama. U RH i ostalim državama EU dozvoljeno je uzgajati sorte industrijske konoplje koje sadrže <0,2 % THC-a u suhoj tvari biljke i nalaze se na zajedničkoj sortnoj listi Europske unije (Common catalogue).

Sjemenke industrijske konoplje, u oljuštenom ili neoljuštenom obliku, koriste se kao hrana. Od njih se, također, proizvodi ulje, brašno, protein i razni drugi prehrambeni proizvodi kao što su grickalice koje sadrže sjemenke konoplje, čokolade sa sjemenkama konoplje, keks od konopljinog brašna, muesli, tjestenine i kruh s brašnom konoplje te energetske pločice koje sadrže konopljine sjemenke.

Brojne kliničke studije pokazale su da hrana od sjemenki industrijske konoplje ima pozitivno djelovanje na imunološki sustav i opće zdravstveno stanje organizma.

Iako sjemenke industrijske konoplje u svom sastavu ne sadrže THC i ostale kanabinoide, oni se mogu naći na vanjskoj površini sjemenki zbog toga što su bile u kontaktu s dijelovima biljke koji ih sadrže u većoj količini. Iz tog razloga hrana od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje sadrži količine THC-a koje se mogu analitički odrediti.

Na temelju literaturnih podataka izračunat je ADI za THC od 0,5 mg/dan te su predložene granice udjela THC-a u pojedinim skupinama namirnica: 20 mg/kg za hladno prešana ulja od sjemenki industrijske konoplje te 2 mg/kg za sjemenke konoplje i ostalu hranu od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje.

Provedeno je istraživanje na 43 uzorka prehrambenih proizvoda od sjemenki i koji sadrže sjemenke industrijske konoplje, a nalaze se na tržištu RH. Metodom plinske kromatografije sa spektrometrom masa (GC/MS) određene su koncentracije ukupnog THC-a (THC i THC-kiselina) u uzorcima.

Dobiveni rezultati pokazuju da u slučaju konzumiranja pojedinih proizvoda s najvišom utvrđenom koncentracijom THC-a, a obzirom na pretpostavljenu dnevnu konzumaciju, dnevni unos THC-a je znatno ispod određene ADI vrijednosti. Jedino u slučaju ulja od sjemenki konoplje, unos THC-a je jednak ADI vrijednosti. Stoga je u okviru znanstvenog mišljenja zaključeno kako količine THC-a unesene konzumacijom tih proizvoda nemaju negativnog utjecaja na zdravlje potrošača i mnogostruko su niže od koncentracija koje mogu izazvati psihoaktivne učinke.

Cjelokupno Znanstveno mišljenje o utjecaju na zdravlje različitih vrsta hrane od sjemenki i koja sadrži sjemenke industrijske konoplje pročitajte ovdje.

Preporučite nas: