back to top

Nitrati

Doneseno znanstveno mišljenje HAH-a o riziku od nitrata iz povrća

29/11/2016 14:34

Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o riziku od nitrata iz povrća, s ciljem procjene jesu li dobrobiti konzumacije povrća veće od rizika koji je posljedica izloženosti nitratima.

HAH je tijekom 2012. i 2013. godine proveo istraživanje o prisutnosti nitrata u različitim vrstama povrća, kako bi procijenili rizik za ljudsko zdravlje od izloženosti nitratima. Istraživanje je provedeno na području četiri najveća grada u RH (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek).

Nitrati sami po sebi pokazuju vrlo malo toksično djelovanje za ljudski organizam, ali njihovi metaboliti i produkti reakcija (kao npr. nitrozamini) u probavnom traktu mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Unosu nitrata kod ljudi najviše doprinosi konzumacija voća i povrća (do 41 % ukupnog unosa), te mesa i pitke vode. S druge strane, konzumacija voća i povrća ima mnogobrojne, dokazane dobrobiti za zdravlje.

Procjenom izloženosti utvrđeno je kako kod svega 0,4 % populacije konzumenata dolazi do prekoračenja toksikološke granice (ADI-a) te je zaključeno da zadovoljavanje potreba organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima dobivenim iz povrća, u ovom slučaju, ima veću dobrobit u odnosu na štetni utjecaj nitrata.

Znanstveno mišljenje o riziku od nitrata iz povrća možete u cijelosti pročitati ovdje.

Preporučite nas: