back to top

Bolest kvrgave kože: najučinkovitiji način kontrole je cijepljenje

17/08/2016 14:19

EFSA-ini stručnjaci smatraju kako je cijepljenje goveda najučinkovitija metoda za kontrolu širenja bolesti kvrgave kože. Razlog zbog kojeg je Europska komisija zatražila mišljenje od EFSA-e je naglo širenje ove bolesti u Grčkoj, Bugarskoj i drugim zemljama Balkana.

EFSA-ini stručnjaci smatraju kako su temeljito provedeno cijepljenje i neškodljivo uklanjanje dijela stada (samo životinje koje su oboljele) jednako učinkoviti u iskorjenjivanju bolesti kao i uništavanje cijelog stada, što trenutno zahtijevaju propisi Europske unije. Konkretno, cijepljenje je najučinkovitije ako se primjeni prije nego što virus uđe regiju ili državu. Stručnjaci preporučuju da se cijepljenje provodi ravnomjerno u svim područjima.

EFSA je koristila matematički model za simulaciju širenja bolesti u skladu s različitim kontrolnim mjerama.

Bolest kvrgave kože virusna je bolest koja se javlja kod goveda, a prenose je kukci koji se hrane krvlju, kao što su određene vrste muha, komaraca i krpelja. Prisutna je u mnogim afričkim zemljama, a od 2012. godine, širi se od Bliskog istoka do jugoistoka Europe. Rizik od daljnjeg širenja bolesti je visok.

EFSA-inu znanstvenu izjavu u cijelosti pročitajte ovdje.

 

Dodatne informacije o bolesti i aktivnostima koje se provode s ciljem sprječavanja širenja bolesti u RH nalaze se na web stranici Ministarstva poljoprivrede.

Preporučite nas: