back to top

LogoMZ

Bilateralni znanstveni projekt Komparativna studija o utjecaju siromaštva na pothranjenost i pretilost, te prehrambene i životne navike školske djece gradova Podgorice i Osijeka

09/02/2016 15:24

Hrvatska agencija za hranu, kao sudionik, uključila se u bilateralni znanstveni projektu između Hrvatske i Crne Gore pod nazivom Komparativna studija o utjecaju siromaštva na pothranjenost i pretilost, te prehrambene i životne navike školske djece gradova Podgorice i Osijeka (CROMONT). Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i traje dvije godine. Ovaj multidisciplinarni projekt obuhvaća područja nutricionizma, javnog zdravstva, pedijatrije i ekonomije. Ciljevi projekta su usporediti stope siromaštva u gradovima Podgorici i Osijeku s okolnim područjima, komparirati podatke o prevalenciji pothranjenosti, povećane tjelesne mase i pretilosti za Podgoricu i Osijek te utvrditi razinu povezanosti sa stopom siromaštva. Osim toga cilj je usporediti prehrambene i životne navike djece koja su pothranjena, povećane tjelesne mase i pretila s djecom normalne uhranjenosti te, također, utvrditi razinu povezanosti siromaštva s prehrambenim i životnim navikama djece u ova dva područja.

Voditeljica projekta ispred Hrvatske je doc. dr. sc. Ines Banjari s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, dok je voditeljica projekta ispred Crne Gore prof. dr. sc. Milica Martinović s Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Suradnici na projektu s Hrvatske strane su: prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; doc. dr. sc. Silvija Pušeljić, primarijus KBC Osijek i Medicinski fakultet Osijek; izv. prof. dr. sc. Maja Miškulin, Medicinski fakultet Osijek; doc. dr. sc. Jelena Legčević, Pravni fakultet Osijek te načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu Hrvatske agencije za hranu, dr. sc. Darja Sokolić.

Svi suradnici na projektu iz Crne Gore dolaze s Medicinskog fakulteta Univerziteta Crna Gora, a to su: prof. dr. sc. Goran Belojević, prof. dr. sc. Bogdan Ašanin, doc. dr. sc. Nataša Duborija Kovačević, mr. sc. Snežana Pantović, dr. sc. Marina Jakšić te Jelena Boljević, dr. med.

Na prvom sastanku projektnih timova, koji je održan od 3. do 6. veljače 2016. godine u Podgorici, dogovoreni su detalji oko provedbe projekta, usklađivanje metodologije istraživanja, dinamika prikupljanja podataka i kreiranje baze te je voditeljica projekta doc. dr. sc. Ines Banjari prezentirala preliminarne podatke za Osijek.

Preporučite nas: