back to top

Bernhard Url

Bernhard Url: Ne napadajte znanstvene agencije kako bi dobili političke bodove

08/02/2018 8:05

Bernhard Url, direktor Europske agencije za sigurnost hrane u međunarodnom časopisu za znanost Nature otvoreno je progovorio o ulozi EFSA-e, te upozorava kako narušavanje povjerenja u znanstvene agencije neće poboljšati demokratsku odgovornost.

„Zadaća EFSA-e je procijeniti što bi hranu moglo činiti nesigurnom. To je samo po sebi dovoljno teško. Još je teže kada je Agencija u središtu javne rasprave koja ide daleko izvan znanosti,“ ističe Url.

Nadalje, Url navodi kako, kada se pitanja o vrijednostima društva upućuju na znanstvene agencije umjesto na izabrane predstavnike, znanstvena procjena pati te zaključuje kako se upravo to dogodilo s umjetnim zaslađivačima, genetski modificiranim organizmima i glifosatom, najčešćim svjetskim herbicidom.

„Agencije koje utvrde nizak rizik reguliranih proizvoda često su optužene za pretjeran utjecaj industrije. Mi u EFSA-i vjerujemo kako neki aktivisti ne žele prihvatiti bilo kakve dokaze da su određene regulirane tvari sigurne i da će tražiti i slabe znanstvene studije koje pokazuju suprotno. Te su iste skupine pozdravljale EFSA-ine recenzije pesticida, kao što su neonikotinoidi, koje smo procijenili opasnima“, navodi Url za Nature, te naglašava kako mu se čini da neki aktivisti osporavaju znanost sigurnosnih procjena tek u potrazi za jačim političkim argumentima.

„Bitna je šira društvena rasprava o ovim pitanjima, no to se neće postići napadanjem znanstvenih institucija. Uloga političara je predstavljati vrijednosti, potrebe i očekivanja svojih birača kroz demokratske procese. Ovo je izvan odgovornosti organizacija kao što je EFSA, koje postoje kako bi savjetovale kreatore politika EU-a o znanstvenim pitanjima.“, zaključuje Url.

Cjelokupan tekst možete pronaći na linku.

Preporučite nas: