back to top

Afrička divlja svinja

Afrička svinjska kuga: EFSA-ina procjena mjera za sprječavanje širenja bolesti

23/07/2018 15:31

Europska agencija za hranu (EFSA) u svom novom znanstvenom mišljenju obrađuje problematiku vezanu za afričku svinjsku kugu u divljih svinja te identificira strategije za upravljanje divljim svinjama u različitim fazama epidemije afričke svinjske kuge te daje preporuke što treba učiniti prije, tijekom i nakon pojave bolesti.

Nadalje, stručnjaci EFSA-e istražuju gustoću populacije divljih svinja u Europi i procjenjuju mjere za njeno smanjenje te mogućnosti sprečavanja kontakta između divljih i domaćih svinja. Fokus interesa usmjeren je i na utvrđivanje načina za rano otkrivanje bolesti.

U Znanstvenom mišljenju je istaknuto kako je radi smanjenja rizika od pojave bolesti potrebno provoditi mjere poput intenzivnog lova i ne hraniti divlje svinje. U slučaju nastanka epidemije potrebno je izbjegavati aktivnosti koje mogu utjecati na povećano kretanje divljih svinja (npr. lov pogonom).

EFSA-ini stručnjaci nisu mogli odrediti prag gustoće divljih svinja ispod kojeg bi se širenje virusa zaustavilo – afrička svinjska kuga proširila se i na područja u kojima je prisutnost divljih svinja niska.

Također, naglašena je važnost redovitog dijaloga između svih uključenih dionika, kako bi se povećala spremnost.

Christian Gortazar, predsjednik EFSA-ine radne skupine za afričku svinjsku kugu, izjavio je: “Stručnjaci su se složili da je za borbu protiv ove bolesti bitna izgradnja svijesti u društvu i pružanje poticaja ljudima koji nadležnim tijelima prijavljuju uginule divlje svinje”. Pasivno praćenje odnosno prijavljivanje uginulih divljih svinja najučinkovitiji je način za otkrivanje novih slučajeva afričke svinjske kuge u ranoj fazi, u područjima u kojima se bolest nije pojavljivala.

U EFSA-inom znanstvenom mišljenju istaknuta je potreba usklađivanja načina prikupljanja informacija o divljim svinjama u Europskoj uniji, kako bi podaci bili usporedivi.

Kako bi popunili nedostatke u informacijama, EFSA financira projekt – ENETWILD – čiji je cilj usmjeren na prikupljanje i usklađivanje podataka o geografskoj distribuciji i brojnosti divljih svinja diljem Europe.

EFSA-ino znanstveno mišljenje možete pogledati na poveznici: Scientific opinion: African swine fever in wild boar

Znanstveno mišljenje prati i animirani video prilog koji se nalazi na poveznici: Animation: African swine fever – how to stay one step ahead

Preporučite nas: