back to top

Svjetski dan hrane 2016

Riječ organizatora

Ravnateljica Andrea Gross-BoškovićDragi kolege i sudionici,

zadovoljstvo mi je i ove godine pozvati Vas na obilježavanje Svjetskog dana hrane 2016., koje će se održati 14. listopada 2016., u Osijeku, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane, već sedmu godinu za redom, nastojimo istaknuti najvažnije teme kojima se bavi FAO u okviru svoja tri glavna cilja: suzbijanje gladi, pothranjenosti i siromaštva, briga o sigurnosti i dostupnosti hrane te održivo upravljanje prirodnim resursima, kako bi ih stavili u fokus i na nacionalnoj razini.

Ovogodišnja tema, koja stavlja u prvi plan utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu te proizvodnju hrane, daje značajan doprinos ovom globalnom i rastućem problemu koji utječe na opću opskrbu hranom i vodom, i stoga zahtjeva hitne akcije i od zajednica – stručnih, znanstvenih, političkih, gospodarskih, ali ništa manje i od nas samih, kao pojedinaca.

Znanje o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu značajno je poraslo u posljednjih 20 godina, ali sada je važno to znanje pretočiti u konkretne i kvalitetne akcije i politike usmjerene ka očuvanju prirode i njezinih resursa te osiguranju kvalitetne i dostatne proizvodnje hrane.

Koristim stoga priliku i kako bih zahvalila našim pokroviteljima: Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, te Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti realan pomak i konkretnu promjenu. Stoga se nadam kako ćemo i ove godine ispuniti Vaša očekivanja izborom tema i predavača, koji su uistinu pomno birani, s ciljem sagledavanja i analize ove izuzetno važne teme iz različitih perspektiva.

Radujem se Vašem dolasku i nastojat ćemo Vam pružiti toplu dobrodošlicu te produktivnu i ugodnu atmosferu, kako za vrijeme stručnog dijela, tako i tijekom neformalnog druženja.

Andrea Gross-Bošković, dipl. ing. preh. teh. i bioteh.,

ravnateljica