|   STAROGROJSKI PAPRENJOK 
                      Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća:  prakse, predstave, izrazi, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete,  rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine  i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine. 
                        Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi  iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao  reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju  povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče  poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost. Više o nematerijalnoj kulturnoj baštini pročitajte na http://www.min-kulture.hr/nematerijalna_bastina  
                          Svojstvo kulturnoga dobra, na temelju stručnog vrednovanja i  prijedloga Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu utvrđuje Ministarstvo  kulture. 					
                           
                      Starogrojski paprenjok  uveden je u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske: 
                         
   
                        Ovim putem Hrvatska agencija za hranu zahvaljuje : 
                        -  Ministarstvu kulture Republike Hrvatske  na ustupanju teksta 
                        -  Poglavarstvu grada Starog Grada   na ustupanju slika  
                         
                      
                      Tekst iz  Rješenja Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog  kulturnog dobra, Klasa: UP-Io 612-08/07-06/0411, Urbroj.:  532-04-02-02/1-08-2, Zagreb, 12. svibnja 2008. 
                      Umijeće pripreme tradicijske  slastice starogrojski paprenjok još se danas zadržalo u  Starom Gradu na otoku Hvaru. Paprenjaci su tradicijska  slastica s medom koja se  pripravljala na prostoru dalmatinskog priobalja i otoka, dok se danas priprema  samo u Starom Gradu na otoku Hvaru. Na Korčuli se spominju veliki i mali  paprenjaci koji su se spravljali od brašna, meda i šafrana, a već 1503. godine  u bačvicama su ih slali izvan Korčule. U 16. i 17. stoljeću paprenjaci su bili  poznati i u Splitu, odakle ih splitski konventualci šalju u Mletke svojim  odvjetnicima prilikom vođenja nekog spora. Godine 1707. Jakov Andreis iz  Trogira piše župniku Turciji u Jelsu da mu za jelšansku feštu pošalje  paprenjake i bozzoladi (kolač s medom  i bademima). Paprenjake na Hvaru u 16. stoljeću spominje i Petar Hektorović u  djelu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“. On i njegovi ribari Paskoje i Nikola  zadržali su se na lijepom imanju Bartučevića u uvali Lučišće ispod Brusja, a o  jelovniku se navodi: 
                      Nikola već ne da riči da se reče 
                        Skoči i, noseć meda u satju, doteće, 
                        Pak reče: Opet grem, i  doni ne mala 
                        Kus ponačeta prem s kruhom  kaškavala, 
                                Paprenjakov, vina i voća pripravi, 
                        Tuj tko hti – užina, tko ne hti-  ostavi. 
                       
                        U arhivu hvarske obitelji Bučić sačuvan je stari  recept za paprenjake pisan, rukom na talijanskom jeziku iz 18. stoljeća. Prema  tom receptu, paprenjaci su se pravili na slijedeći način: tri libre meda  (vjerojatno male libre, dakle ukupno oko 1 kg) zagrijavalo se sve dok se  na površini ne bi  pojavila pjena, odnosno nečistoća, a zatim se skidalo s ognja  i dodavalo malo šafrana istrtog u prah te sve brižljivo miješalo. Potom se  dodavalo nešto papra i klinčića te malo korijandora i sve se izmiješalo. Kad bi  se smjesa ohladila toliko da se u njoj mogao držati prst, dodavalo se brašno, pravilo  tijesto i od njega paprenjaci. Količina brašna se ne navodi, a stavljalo se  vjerojatno koliko smjesa »popije«. Tako načinjeni kolači su se pekli no to se,  kao ni toplina peći, ne spominje izrijekom budući da je to bilo povjereno  iskustvu slastičara. 
                         
                        U  Hvaru su se u 18. stoljeću paprenjaci radili u pekarnici. Godine 1757. dr.  Dominik Vranjican-Calotti daje Antunu Santinu i njegovoj ženi Antici svoju kuću  s peći u prizemlju u Burku kraj Anuncijate, u doživotni najam kao pećarima (ova  je peć radila sve do Drugog svjetskog rata). Među proizvodima tih pećara  spominju se i paprenjaci te druge slastice. 
                         Od  starog recepta iz obitelji Bučić razlikuje se recept po kojemu je pok. gđa.  Reparata Šoljan Zaninović (Stari Grad) pred dvadesetak godina pravila  paprenjake i ručno ih oblikovala. Današnje ih domaćice uglavnom rade pomoću  kalupa. Recept za starogrojski paprenjok  (pok. gđe. Reaparate Šoljan Zaninović) glasi:  „Kuhati 1 kg meda i skidati s njega  pjenu. U ohlađeni med dodati 1/4 l prošeka u kojemu se namakao 1 g žufrona - šafrana i 1/4 l maslinova ulja te po žličicu naribanog  oraščića, cimeta, klinčića, (ove su se tri mirodije u Starim Gradu do sredine  20. stoljeća nazivale jednim imenom, papor).  U ovu smjesu postepeno dodavati 2 kg glatkog brašna. Rukom  raditi razne oblike: srce, konj, leptir, tarantela,  (gušter), kokoš, košarica, djetelina sa četiri lista, grančica i eše – slovo S (što je pučka tendencija  da se namirnicama da oblik sa simboličnom vrijednošću). 
                         
                        Paprenjaci  se peku u posebnoj škrovadi -  tepsiji, koja ima okvir samo na jednoj strani, pa se ispečeni paprenjaci mogu  lagano iz nje istresti, tako da se ne slome. Peku se 15 minuta na 200° C.  Preporuka gđe. Reparate je:„Danas umijesi, sutra peci!“ 
                        Za  „šaranje“- cukarovonje paprenjaka  umuti se „snijeg“ od jednog bjelanjka i 25 dkg šećera u prahu, pa kad je  to  dobro umućeno, doda se par  kapi  limunova soka. Tom se smjesom uz pomoć štapića od vinove loze, u čiji vrh se  zadjene pribadača s glavicom, „šaraju“ paprenjaci na način da se glavica od  pribadače umače u „snijeg“ te se po paprenjaku crtaju crtice i točkice.  Danas se paprenjaci ukrašavaju tako da se  „snijeg“ stavi u malu plastičnu vrećicu na kojoj se na dnu probuši rupica.  Domaćica pri cukarovonju rukom stišće  vrećicu i na taj način u tankom mlazu iz nje izlazi snijeg. Običaj je da se  paprenjaci rade za svečane prigode: krštenja, svadbe, pričesti, krizme, za  Božić i dr. 
                        Za  svadbu je bio običaj da rodbina, prijatelji, susjedi pošalju na dar paprenjake  i to 9 – 12 velikih komada, a toliko ih se može napraviti od 1 kg brašna. Domaćini bi  zapisali što je tko donio pa bi obitelj poslije svadbe svakome vraćala  uzdarjem, a obavezno bi se na tanjur, uz ostale kolače, stavio jedan paprenjak.  Mladenci bi čuvali poklonjene paprenjake, a pojeli bi ih nakon rođenja prvog  djeteta. 
                        Žene  i majke pravile su paprenjake svojim muževima i sinovima pomorcima kada su  odlazili na duga i daleka putovanja, jer je to slastica koja je za duže vrijeme  jestiva. Hvarani kažu da paprenjak ima svojstvo prirodnog barometra, jer kad  omekša bit će jugo i kiša, a kad otvrdne bit će suho i lijepo vrijeme i puhat  će bura. 
                         
                        Med  i slastice s medom imale su značajnu ulogu u mnogim kulturama svijeta, kao  simbol besmrtnosti, ponovnog rođenja, plodnosti i opće snage, te  kao namirnice  koje su se obavezno uzimale prilikom obreda inicijacije i uvođenja, kada su  pojedinci u određenom dobu prelazili iz jedne životne dobi u drugu (u ciklusu  životnih običaja) te u prijelazima iz jedne agrarne sezone u drugu (božićni  običaji). Čini se da su prve slastice s medom imale votivnu ulogu i da su bile  upotrebljavane kao darovi raznim božanstvima. Grčki pjesnik Theocrit spominje  kolače od brašna, meda i ulja koji su se pravili na Sirakuzi za feštu koja se  održavala  u čast Adonisa. U antici se  spominje i melitounta, vrsta kolača od sezamova brašna premazana medom poslije  pečenja, a Apicius spominje medeni kruh. 
                        Za  očuvanje umijeća pripreme paprenjaka u Starom Gradu zaslužna je i Turistička  zajednica koja promovira paprenjake na razne načine, između ostalog  organizirajući natjecanje izrade paprenjaka -  „Zlotni paprenjok.“ 
					 |