Odbor za
kemijske opasnosti
Prof.dr.sc. Jasna Bošnir, Zavod za javno zdravstvo, „Andrija Štampar“, predsjednica ZO
Prof. dr.sc. Tomislav Klapec, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Izv. Prof.dr.sc. Helga Medić, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Doc. dr. sc. Jelka Pleadin, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Doc.dr.sc. Zdravko Špirić, Institut za primijenjenu ekologiju „Oikon“, Zagreb
Koordinator Odbora
Danijela Stražanac, dipl.ing.preh.teh ., Hrvatska agencija za
hranu Hrvatska agencija za hranu u znanstvenom odboru za kemijske opasnosti okupila je znanstvenike i stručnjake iz područja sigurnosti hrane, koji su visokokvalificirani za izradu procjene rizika od kemijskim opasnostima u hrani. U okviru svoje djelatnosti, znanstveni odbor za kemijske opasnosti, koji je kao takav multidisciplinaran, obuhvaća neka od sljedećih polja: - kemija : organska, anorganska, analitička, kemijski spojevi u proizvodnji hrane koji su namjerno dodani (kao npr. prehrambeni aditivi) ili kao kontaminanti
- procjena izloženosti : analiza studija o prehrambenim navikama
- toksikologija : apsorpcija, distribucija, metabolizam i izlučivanje kemijskih supstanci iz organizma (toksikokinetika i toksikodinamika), sub-kronična i kronična toksičnost, genotoksičnost i mutagenost, razvojna i reproduktivna toksičnost, karcinogenost, alergije i imunotoksičnosti
- toksikološka ispitivanja na eksperimentalnim životinjama : tumačenje toksičnih učinaka kemijskih kontaminanata u studijama na životinjama
- epidemiologija : biomarkeri
Znanstveni odbor za kemijske opasnosti svojim radom uvelike pomaže upravitelju rizikom (nadležnim ministarstvima) u donošenju odluka koje se tiču promjena legislative, provođenja edukativnih akcija, zaštite potrošača i slično. |