English
Naslovna > Vijesti
Vijesti
17.10.08
Kumarin

Kumarin je prirodni sastojak raznih namirnica i prehrambenih proizvoda koje gotovo svakodnevno konzumiramo, stoga su znanstvenici istražili njegov utjecaj na zdravlje.
Prve procjene utjecaja na zdravlje čovjeka objavljene su 1994. godine od strane Znanstevnog odbora za hranu (SCF), zatim su nastavljene 1999. i 2004. Zadnje mišljenje koje je EFSA objavila 08.07. ove godine glasi:
„...Uzimajući u obzir podatke o toksičnosti kumarina, vrijeme od prvih simptoma promjena na jetri do oporavka od tih promjena,  bez obzira na vrijeme poluraspada, Panel je zaključio da izloženost kumarinu kao rezultat unosa tri puta veće TDI doze u periodu od 1- 2 tjedna ne izaziva zabrinutost po pitanju sigurnosti za zdravlje."
Cijeli izvještaj možete pročitati na ovom linku:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902120496.htm

Kumarin je prvi put identificiran 1820. godine.
Prirodni je sastojak biljaka kao što su: djetelina, trava, lavanda, cimet, te raznog voća kao što su: jagode, kajsije i višnje, ali se u današnje vrijeme može proizvesti i sintetskim putem.
Ima specifičan miris na pokošenu travu ili sijeno i u parfumeriji se koristi još od 1800. godine. U čistoj, kristalnoj formi ima blagi okus vanilije.
Kemijska struktura:

Jezgra benzo-2-pirena potječe od fenilakrilne strukture cimetne kiseline.

 

Struktura kumarina potječe od cimetne kiseline.

U biljkama kumarin ima svojstva prirodnog pesticida, stoga se određeni spojevi na bazi kumarina koriste kao pesticidi i rodenticidi. Drugi spojevi iz te porodice, kao npr: sintetski varfarin, koristi se u medicini kao antikoagulant.
U nekim slučajevima kumarin je pokazao pozitivan učinak na suzbijanje nekih vrsta tumora.
Članovi znanstvenog odbora za prehrambene aditive, arome, pomoćne tvari u procesu proizvodnje i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom Hrvatske agencije za hranu već su pisali o kumarinu i sličnim spojevima, što možete pročitati na slijedećem linku:

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13322

Linkove pojedinih članaka gore navedenog odbora u kojim potrošače informira o pojedinim mogućim rizicima možete naći na :
http://www.hah.hr/pdf/aditivi_hrana_potrosac.pdf

http://www.hah.hr/index.php?cid=1&id=584&page=3

http://www.hah.hr/index.php?cid=1&id=566&page=4

http://www.hah.hr/index.php?cid=1&id=539&page=6

http://www.hah.hr/index.php?cid=1&id=535&page=7

 


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije Vijesti:

  • Besplatno preuzmite knjigu „Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani“ (17.04.13)
  • Objava za medije
    Veliko istraživanje Hrvatske agencije za hranu (HAH): Percepcija građana RH o rizicima iz hrane
    (20.05.11)
  • Vodič za sljedivost, povlačenje i opoziv hrane (17.05.11)
  • Objavljeno 5. izdanje Vodiča za označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane. (11.05.11)
  • Seminar „Sljedivost u sigurnosti hrane“ (18.04.11)
  • 7. travnja – Svjetski dan zdravlja (06.04.11)
  • Predstavljanje knjige "Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani" (23.03.11)
  • Njemačka: Dopis BfR-a o dioksinima u hrani za životinje (10.01.11)
  • NJEMAČKA: DIOKSINI U HRANI ZA ŽIVOTINJE (04.01.11)
  • Održano predavanje o GMO-u (23.12.10)
  •