English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
Vijesti iz EFSA-e
Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma

EFSA-ini znanstvenici završili su prvu fazu opsežnog preispitivanja 2067 aroma koje se koriste u Europskoj uniji. Na osnovu EFSA-inog rada, Europska komisija će donijeti popis aroma koje se i nadalje mogu koristiti u Europskoj uniji.
EFSA-in Odbor za arome smatra kako većina aroma (njih 1667) ne daje povoda za zabrinutost. Odbor je zatražio od proizvođača aroma da dostave dodatne podatke za oko 400 tvari kako bi dovršili njihovu procjenu. EFSA će ponovo procijeniti te tvari kada dobije tražene podatke.
Po prvi put je, na europskom nivou, na osnovi najnovijih znanstvenih podatka te prema istim strogim kriterijima, nezavisno procijenjena sigurnost uporabe svih aroma trenutno dostupnih u Europskoj uniji.
EFSA će, također, početi s procjenom zahtjeva za autorizaciju novih aroma koja će se temeljiti na novim smjernicama dovršenima putem on-line konzultacija i radionica sa svim zainteresiranim stranama.
EFSA razvija bazu podataka o sigurnosti aroma koja će biti dostupna na webu.
Više pogledajte na http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/cef101109.htm

 

Novosti iz EFSA-e
15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju

EFSA-ini znanstvenici su, tijekom listopada 2010. godine, organizirali kolokvij o rizicima u nastajanju. Udružili su respektabilan broj stručnjaka iz različitih stručnih područja, prikazujući time kompleksnost ovog područja EFSA-ine djelatnosti. Tijekom dvodnevnog kolokvija sudionici su razmotrili EFSA-in metodološki okvir za identifikaciju rizika u nastajanju, vezanih za lanac opskrbe hranom.

Opširnije...
Novosti iz EFSA-e
EFSA izdala 3. seriju znanstvenih mišljenja o zdravstvenim tvrdnjama

Odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) Europske agencije za sigurnost hrane izdao je 3. seriju znanstvenih mišljenja vezanih za zdravstvene tvrdnje iz članka 13 (1) Uredbe 1924/2006 koja se odnosi na prehrambene i zdravstvene tvrdnje.
Zdravstvena tvrdnja je svaka tvrdnja kojom se izjavljuje, sugerira ili navodi na zaključak da kategorija hrane, određena hrana ili sastojak hrane utječe na zdravlje ljudi.
Članak 13 (1) odnosi se na zdravstvene tvrdnje koje opisuju djelovanje neke hranjive tvari ili drugih tvari u rastu, razvoju i funkcioniranju organizma; psihološke funkcije ili ponašanje; mršavljenje ili kontroliranje tjelesne mase ili smanjenje osjećaja gladi ili povećanje osjećaja sitosti ili smanjenje dostupne energije iz prehrane.
Više o ovom pročitajte na: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda101019.htm

Novosti iz EFSA-e
EFSA izdala znanstveno mišljenje o granicama laktoze kod netolerancije na laktozu i galaktozemije

Odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) Europske agencije za sigurnost hrane izdao je znanstveno mišljenje koje se odnosi na granice laktoze kod netolerancije na laktozu i galaktozemije.
Laktoza je disaharid sastavljen od glukoze i galaktoze i primarni je šećer u mlijeku sisavaca. Unesena laktoza hidrolizira se pomoću enzima laktaze na glukozu i galaktozu, koji se apsorbiraju. Ako je aktivnost laktaze mala ili je uopće nema, neprobavljena laktoza može izazvati simptome netolerancije na laktozu.

Opširnije...
Novosti iz EFSA-e
EFSA izdaje novo znanstveno mišljenje o procjeni moguće alergenosti GMO-a

EFSA-in Odbor za genetski modificirane organizme usvojio je znanstveno mišljenje o strategijama za procjenu rizika od  alergenosti  GM biljaka, mikroorganizama te hrane i hrane za životinje dobivene od GMO-a.
GM hrana i hrana za životinje može sadržavati nove ili postojeće proteine koji mogu uzrokovati alergije na hranu kod ljudi i životinja. Stoga zakonodavstvo Europske unije zahtjeva procjenu alergenosti GMO-a, hrane i hrane za životinje dobivene od GMO-a prije njegovog  stavljanja na tržište.

Opširnije...
« [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] 9 [10] [11] [12] »