English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
Vijesti iz EFSA-e
EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid

EFSA je objavila izvješće o razinama akrilamida u hrani, koji uključuje i procjenu izloženosti kako bi se procijenio unos akrilamida za različite dobne skupine, kao i glavne izvore akrilamida kojima su izloženi potrošači Europske unije putem hrane. Izvješće se temelji na podacima koje su poslale zemlje članice u razdoblju od 2007. do 2009. godine, a koristit će ga Europska komisija i zemlje članice kao pomoć u procjeni učinkovitosti dobrovoljnih mjera poduzetih od strane industrije s ciljem smanjivanja razina akrilamida.

Opširnije...
Vijesti iz EFSA-e
EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje

EFSA-in Odbor za dodatke prehrani, prehranu i alergene objavio je rezultate procjene četvrte serije zdravstvenih tvrdnji. Procjenu preostalih 600 zdravstvenih tvrdnji EFSA će dovršiti do lipnja 2011.

Tvrdnje koje su dobile pozitivnu ocjenu su:
- veza između oraha i poboljšanja funkcije krvnih žila
- antioksidativno djelovanje polifenola iz maslinova ulja na LDL kolesterol
- odnos između kofeina i budnosti te kofeina i povećane tjelesne izdržljivosti.

Opširnije...
Vijesti iz EFSA-e
EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića


Znanstveni odbor za biološke opasnosti (BIOHAZ) EFSA-e, objavio je znanstveno mišljenje o procjeni učinka na zdravlje ljudi nadzornih mjera koje se mogu koristiti kako bi se smanjila pojava bakterija roda Campylobacter u pilićima i pilećem mesu. Stručnjaci su procijenili kako provođenje ciljeva za smanjenje kampilobaktera u pilića u Europskoj uniji može dovesti do pada broja ljudskih slučajeva kampilobakterioza povezanih s potrošnjom pilećeg mesa.

Opširnije...
Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC) objavili su godišnje izvješće o zoonozama i bolestima uzrokovanih hranom u Europskoj uniji za 2009. godinu.
Izvješće pokazuje kako je kampilobakterioza  i dalje ostala najčešće prijavljena zoonoza u ljudi te pokazuje blagi porast s 198.252 slučajeva u 2009. u odnosu na 190.566 u 2008. godini (4%). U prehrambenim proizvodima, Campylobacter je uglavnom nađen u sirovom mesu peradi te u živim životinjama (perad, svinje i goveda). Ona kod ljudi može izazvati probavne smetnje, povraćanje, proljev i groznicu.

Opširnije...
Vijesti iz EFSA-e
Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane

 

EFSA je objavila rezultate novog istraživanja percepcije javnosti vezano uz rizike iz hrane koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 26.691 osoba, starosti od 15 godina nadalje, u svih 27 članica EU.
Prvo Eurobarometar istraživanje rađeno je 2005. godine, te je ovo druga EFSA-ina studija ovakvog tipa. Ona pokazuje oko čega je zabrinuta europska javnost kada je u pitanju hrana i rizici iz hrane, kao i razinu povjerenja potrošača u državne institucije i agencije koje se bave ovom problematikom.

Opširnije...
« [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] 8 [9] [10] [11] [12] »