English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
EFSA – informacije o virusima porijeklom iz hrane

Nakon salmonela, virusi porijeklom iz hrane drugi su važan uzrok bolesti porijeklom iz hrane u Europskoj uniji. EFSA je objavila izvješće u kojemu daje pregled najnovijih znanstvenih spoznaja o ovim virusima, te daje savjete o mjerama kontrole i prevenciji širenja virusa unutar EU.

Opširnije...
EFSA i ECDC objavile su prvo zajedničko izvješće o antimikrobnoj rezistenciji zoonotskih bakterija koje utječu na ljude, životinje i hranu

Radna grupa EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) i ECDC-a (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) objavila je prvo zajedničko europsko izvješće o antimikrobnoj rezistenciji zoonotskih bakterija koje utječu na ljude, životinje i hranu.
Izvješće govori o antimikrobnoj rezistenciji zoonotskih bakterija kao što su Salmonella i Campylobacter. Navedene bakterije mogu izazvati infekcijske bolesti koje se mogu prenositi između ljudi i životinja a mogu se naći i u hrani. Izvješće također daje podatke o antimikrobnoj rezistenciji bakterija koje ne izazivaju bolesti u ljudi.
Izvješće u velikoj mjeri doprinosi trenutnim aktivnostima koje se provode na ovom znanstvenom području na razini EU. Europska komisija, kao upravljač rizikom, uzet će u obzir ovo izvješće prilikom rasprave o prijedlogu aktivnosti vezanih uz borbu protiv antimikrobne rezistencije.

Opširnije...
EFSA objavljuje izvješće Radne grupe za epidemiju E. coli O104: H4 u Njemačkoj i Francuskoj te daje daljnje preporuke za zaštitu potrošača

EFSA Radna grupa osnovana za koordinaciju istraživanja s ciljem otkrivanja mogućeg izvora  izbijanja epidemije E. coli O104: H4 u Njemačkoj i Francuskoj, zaključila je da je jedna serija sjemena biljke piskavice uvezene iz Egipta, koja se koristi za proizvodnju klica, najvjerojatnija poveznica između ove dvije epidemije. 

 

Opširnije...
Vijesti iz EFSA-e
EFSA je dovršila procjenu svih zdravstvenih tvrdnji o općem stanju organizma

Kao što je najavljivano, EFSA-in Znanstveni odbor za dodatke prehrani, prehranu i alergene (NDA Panel) do kraja lipnja 2011. godine dovršio je procjenu svih zdravstvenih tvrdnji iz serije tvrdnji koje se odnose na poboljšanje općeg stanja organizma (tzv. 'general function claims'). EFSA je do sada procijenila ukupno 2187 zdravstvenih tvrdnji dok je u zadnjoj, petoj seriji, procijenjeno još dodatnih 536 tvrdnji.

Opširnije...
EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority - EFSA) traži nezavisne stručnjake za rad u Znanstvenom vijeću i Znanstvenim odborima.
Ukoliko želite biti dio europske mreže vrhunskih znanstvenika u sustavu sigurnosti hrane, prijavite se do 14. lipnja 2011. godine.

Opširnije...
« [1] [2] [3] [4] [5] [6] 7 [8] [9] [10] [11] [12] »